sunnuntai, 19 toukokuun

Tampere on tehnyt suositun Laikunlavan varauksissa useita virheitä siinä, miten poliittiset tahot ovat saaneet käyttää lavaa.

Esiintymislavalla on pidetty poliittisia tilaisuuksia, vaikka ne olivat kiellettyjä viime syksyyn asti. Lisäksi vaalikaranteeni kieltää tällä hetkellä poliittiset tilaisuudet kaupungin tiloissa.

Tuorein esimerkki on Ylen selvityksen mukaan vappupäivältä. Lähestyvien EU-vaalien vuoksi Tampereen kaupungin tiloissa on voimassa vaalikaranteeni, eikä Laikunlavalla olisi saanut olla poliittista tilaisuutta. Suomen Kommunistinen Puolue (SKP) oli silti saanut varata lavan vapputapahtumalleen.

Toisin kävi huhtikuun alussa kristillisdemokraateille (KD). KD oli saanut varattua lavan EU-vaalitapahtumalle, mutta kaupunki määräsi sen siirrettäväksi pois. Perusteena oli juuri vaalikaranteeni. Puolue järjesti tapahtumansa lopulta Keskustorilla.

Tampereen kaupungin sivistypalvelujen johtaja Lauri Savisaari myöntää, että vuorojen jakamisessa on tehty virhe.

– Yhdelle on ilmoitettu ja neuvoteltu tilaisuuden siirtämisestä vaalikaranteenin vuoksi, ja toiselle ei ole tehty näin. En pysty vastaamaan, miksi näin on tapahtunut, mutta virhe siinä on selkeästi tapahtunut.

Laikunlavaa saa kuka tahansa varata maksutta tilaisuuksiin, jotka ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Varaus tapahtuu soittamalla varausnumeroon, johon vastaa kaupungin työntekijöitä.

Politiikkaa oli kiellosta huolimatta

Virheitä on tapahtunut myös aiemmin, vappuina 2022 ja 2023.

Tampereen perussuomalaisten puheenjohtaja Antti Moisander huomasi ristiriitaisuuksia varauksissa jo pari vuotta sitten.

– Olen ensimmäisen kerran yrittänyt varata Laikunlavaa yhdistyksellemme vuoden 2022 vapuksi. Puhelimessa sanottiin ei.

Kaupungin työntekijä noudatti tuolloin ohjetta, jonka mukaan tiloja ei voinut varata poliittisiin tai uskonnon harjoittamista sisältäviin tilaisuuksiin.

Vappupäivänä 2022 Moisander näki yllätyksekseen, että lavalla oli työväen vapputapahtuma. Varauksen oli tehnyt SAK, mutta mukana olivat myös vasemmistoliitto ja SDP.

Sivistyspalvelujen johtaja Lauri Savisaari sanoo, että yksikön omia ohjeita on selvästi tulkittu väärin ja puolueiden mukaan pääsy oli virhe.

Samanlainen virhe tapahtui vappuna 2023. Lava oli jälleen varattu SAK:lle, mutta mukana olivat vasemmistoliitto ja SDP.

– Tulkitsen näin, että SAK:n nimissä tehty varausta ei ole ymmärretty poliittiseksi. Varauksessa ei ilmeisesti ollut tietoa, että siellä olisi poliittisia puolueita mukana, Savisaari sanoo.

Kaupunki ei valvo tilaisuuksia, kun ne ovat käynnissä. Yle sai tiedot viime vappujen varauksista tietopyynnöllä.

Väärää tietoa liikkeellä

Laikunlavan käyttöä koskeva ohjeistus muuttui syksyllä 2023.

Tampereen kaupungin kaupunkikulttuuriyksikkö muutti ohjeistustaan siten, että poliittiset tilaisuudet olivat mahdollisia – paitsi vaalikaranteenin aikaan.

Tämän vuoden vappuna Laikunlavalla oli SKP:n tilaisuus, vaikka vaalikaranteenin vuoksi sitä ei olisi saanut olla. Varaus oli tehty ennen ohjeistuksen muuttamista.

Perussuomalaisten paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Antti Moisander huomasi SKP:n mainoksen jo ennen vappua. Hän tiedusteli varauksesta kaupungilta.

Vastaus oli, että järjestäjien kanssa oli sovittu, että lavalla olisi vain musiikkiesityksiä, ei politiikkaa. Moisanderin mukaan SKP:n teltta ja liput oli asetettu lavan välittömään läheisyyteen.

– Lavalla pidettiin vain musiikkiesityksiä, mutta ainakin yhden esiintyjän välipuheet olivat poliittisesti värittyneitä, Moisander sanoo.

Tampereen kaupungin kulttuuripalvelupäällikön Marianne Lehtinen kertoo sähköpostin välityksellä, että uuden ohjeistuksen viestiminen henkilöstölle jäi puutteelliseksi. Siksi varauksissa on toimittu vaihtelevasti.

Perussuomalaisten Moisanderia kummastuttaa, miten samat järjestöt ja puolueet ovat onnistuneet varaamaan Laikunlavan rajoituksista huolimatta.

– Hieman tulee sellainen tunne, että joku kaupungilla päättää, kuka sopii vapputapahtumaan ja kuka ei.

Lauri Savisaari sanoo, ettei kyse ole ollut siitä, että joitain poliittisia ryhmiä olisi tarkoituksellisesti suljettu pois tai otettu mukaan.

– Tätä en pysty selittämään muuten kuin pahana virheenä meidän päässämme. Olemme siitä erittäin pahoillamme.

Savisaaren mukaan nyt varmistetaan, että ajantasainen ohjeistus on varauksia tekevien työntekijöiden tiedossa. Myös tilaisuuksien järjestäjille aiotaan kertoa tarkemmin käytännöistä.

Jaa.
Exit mobile version