maanantai, 7 lokakuun

Puolustusvoimien huutokauppa on järjestetty säännöllisesti vuodesta 1944 alkaen. Tällä kertaa myynnissä on erikoisempaa kauppatavaraa.

Oskari Räisänen,

Linnea Pitkänen

Tampereella järjestetään ensi viikolla huutokauppa, josta voi ostaa esimerkiksi panssarivaunuja, kenttätykkejä, kanuunoita ja ilmatorjunta-aseita.

Huutokaupassa myydään Puolustusvoimien käytöstä poistamaa kalustoa. Vaikka kaluston huutokauppa on vuosittainen tapahtuma, nyt kattaus on harvinaislaatuisempi.

Viimeksi tykkejä ja panssarivaunuja on myyty Ruoveden Siikakankaalla vuonna 2007.

”Sopii portin pieleen koristeeksi”

Huutokaupan järjestää puolustusalan yritys Millog. Yrityksen logistiikkapäällikkö Petri Lundelin ei näe riskinä, että myytävät kohteet päätyisivät vääriin käsiin.

– Nämä ovat seisseet vuosikymmeniä ulkona. Pidän isompana riskinä, että joku kävelee päin ja lyö päänsä.

Kalusto myydään romuksi merkittynä. Ilman täydellistä peruskorjausta kalusto ei käy kuin koristeeksi, Lundelin arvelee.

– Monessa on luukut umpiruosteessa. Meillä oli iso työ, että saimme ne auki. Minulla on myös käsitys, että ampumatarvikkeitakaan näihin ei oikein tahdo saada, Lundelin sanoo.

Heti ensimmäisenä myyntikohteena on Comet-panssarivaunu. Niitä käytettiin ensimmäisen kerran toisen maailmansodan loppupuolella.

– Kun sammaleet kasvavat pinnassa ja kaikki pinnat ovat umpiruosteessa, ketjut on jumissa ja telapyöristä on kumit lohkeilleet, vaunu näyttää hyvältä, mutta sopii pikemminkin portin pieleen koristeeksi, Lundelin luonnehtii.

Myytävät vaunut ovat olleet Puolustusvoimilla esimerkiksi koulutuskäytössä. Lopulta ne ovat jääneet tarpeettomiksi, kun sotilaallista käyttöä ei ole enää ollut.

Sen jälkeen niitä on käytetty joko museotarkoitukseen tai ne ovat odottaneet vaihtoa ulkomaista museotavaraa vastaan.

Kuka tahansa ei voi ostaa panssarivaunua

Myynnissä olevat tykit ja panssarivaunut on luokiteltu lain mukaan erityisen vaarallisiksi ampuma-aseiksi. Siksi huutokauppaan ei astele kuka tahansa, vaan osallistuminen vaatii ennakkoilmoittautumisen.

Ilmoittautuneen tulee olla Poliisihallituksen hyväksymä asekeräilijä, jonka asekeräilysuunnitelma kattaa takaaladattavat tykit.

Tapahtumaan on osallistumassa keräilyä harjoittavia yksityisiä henkilöitä sekä yhteisöjä sekä museonedustajia Suomesta ja ulkomailta.

Osallistujien määrää Lundelin ei kommentoi.

80-vuotissyntymäpäivä

Puolustusvoimien kalustohuutokauppa on muodostunut perinteeksi. Tapahtuma täyttää tänä vuonna 80 vuotta.

Ensimmäistä kertaa huutokauppa järjestettiin Tampereella jatkosodan jälkeen vuonna 1944.

– Silloin myytiin sodasta palautuneen ylijäämäkalustoa. Varaosia ja ajoneuvoja. Sitä on jatkettu, koska tämä on hyvä tapa päästä materiaalista eroon, Lundelin kertoo.

Huutokaupassa myydään Puolustusvoimien käytöstä poistettua materiaalia 9.–10. lokakuuta. Tähän huutokauppaan ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

Panssarivaunujen ja muun asemateriaalin erillinen huutokauppa käydään perjantaina 11. lokakuuta.

Jaa.
Exit mobile version