torstai, 19 syyskuun

Tampereen kaupunginvaltuusto päätti maanantaina, ettei apulaispormestari nauti enää valtuuston luottamusta.

Tampereen apulaispormestari Ilkka Sasi (kok.) on erotettu tehtävästään. Tampereen kaupunginvaltuusto päätti asiasta kokouksessaan maanantai-iltana äänin 54–2, 11 valtuutettua äänesti tyhjää.

Erottamisen syy on, että Sasi on menettänyt valtuuston luottamuksen.

Luottamuksen menetyksen taustalla on Sasiin aiemmin tänä vuonna kohdistunut rikosepäily seksuaalisesta ahdistelusta ja alkoholirikoksesta. Epäilyn takia kokoomuksen ja RKP:n valtuustoryhmä erotti Sasin ryhmästään epäasiallisen käytöksen ja luottamuspulan vuoksi jo elokuussa.

Elokuun lopulla selvisi, ettei Sasia syytetty rikoksista.

Sasi itse poistui valtuuston kokouksesta kun hänen asemansa käsittely alkoi. Yle ei tavoittanut Sasia kommentoimaan erottamistaan.

Uudeksi elinvoima- ja osaamislautakunnan sekä asunto- ja kiinteistölautakunnan apulaispormestariksi valtuusto valitsi yksimielisesti Jouni Markkasen (kok.) jäljellä olevaksi toimikaudeksi eli toukokuun 2025 loppuun asti.

Sasia myös puolustettiin

Vaikka valtuusto äänesti Sasin erottamisen puolesta, pidettiin valtuustossa useita Sasia puolustavia puheenvuoroja. Sasin selän taakse asettuivat perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien valtuustoryhmät.

Marika Puolimatka (ps.) esitti kokouksessa Sasin erottamisen hylkäämistä.

– En näe aiheelliseksi esittää epäluottamusta näillä perusteilla kuin nyt ollaan esittämässä. Olemme ryhmänä katsoneet, että tilanteessa paras kannanotto on äänestää tyhjää.

Sari Tanus (kd.) kertoi toivoneensa, että kokoomuksen ja RKP:n valtuustoryhmä olisi saanut puitua asian itse, jotta sitä ei olisi tarvinnut tuoda valtuuston käsittelyyn. Tanus moitti tilapäistä valiokuntaa siitä, ettei Sasia kuultu suullisesti.

Tanus ilmoitti, ettei myöskään kristillisdemokraattien ryhmä kannata Sasin erottamista.

– Valiokunnan perustelut jäivät ohuiksi ja ryhmä ei voi kannattaa valiokunnan esitystä.

Valtuutettu Petri Rajala (kok.) totesi, että ensin tulisi arvioida perusteita ja tämän jälkeen tehdä johtopäätöksiä. Rajala moitti puheenvuorossaan sitä, että päätösehdotuksesta puuttui konkretiaa.

– Perusteita ei ole liialla konkretialla pilattu. Jos perusteet ovat nämä, kuka tahansa voitaisiin jatkossa erottaa fraasilla käyttäytyminen, Rajala huomautti tilapäisen valiokunnan esityksestä.

Petteri Hinkka (ps.) piti kyseenalaisena sitä, millaisen ennakkotapauksen tilanne luo, vaikka Sasin käytös onkin tuomittavaa.

– Voidaan asiallisesti kysyä, vaikuttaako käytös Sasin suoriutumiseen apulaispormestarina tai johtajana.

Antti Ivanoffin (kok.) mielestä Sasin tapausta on käsitelty liian ripeästi.

– Mediamyllytys voi syntyä lähes tyhjästä ja lopputulos voi olla kohtuuton, Ivanoff totesi.

Tilapäisen valiokunnan puheenjohtaja Mikko Aaltonen (vas.) piti virinnyttä keskustelua osin yllätyksenä. Tilapäisessä valiokunnassa oli Aaltosen mukaan edustus kaikista valtuustoryhmistä ja valiokunnan päätös esittää Sasin erottamista oli yksimielinen.

– Nyt täällä kuitenkin muutamassa valtuustoryhmässä oltiin erimielisiä. Toki valtuusto on kohtuullisen iso joukko ja tänne mahtuu erilaisia mielipiteitä.

Jaa.
Exit mobile version