Turhista aterioista syntyy kuukausittain 80 000 euron hukkameno, johon kaupunki yrittää nyt puuttua.
Marjo Alste,
Maria Mäkelä
Tampereen kaupunki suitsii päiväkotien ja esikoulujen turhia ateriatilauksia.
Kaupungin päiväkodeissa jäi kevään aikana joka kuukausi syömättä jopa 20 000 ennakkoon tilattua ateriaa. Määrällä ruokkisi lähes kaikki naapurikunta Pirkkalan asukkaat kerran kuukaudessa.
Syynä hävikille on se, että aterioita tilataan ennakkoon enemmän kuin lapsia lopulta on paikalla. Se taas johtuu esimerkiksi sairastumisista tai muista poissaoloista.
Turhaan tilatut ateriat maksavat kaupungille joka kuukausi noin 80 000 euroa.
Loppuvuoden tavoitteena on tarkentaa ateriatilauksia niin, että ne vastaisivat lasten todellista määrää.
– Keskiarvollisesti yhtä lasta kohden koko ateriahuolto maksaa noin seitsemän euroa [päivässä]. Kun tuhansia aterioita kuukaudessa tilataan ikään kuin turhaan, myös taloudellisesta näkökulmasta tähän täytyy tarttua, kertoo Tampereen kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Elli Rasimus.
Näin ongelmaan voisi puuttua
Rasimuksen mukaan hävikin vähentäminen vaatii yhteistyötä. Siinä päiväkodeilla, huoltajilla ja aterioita toimittavalla Voimialla on kaikilla roolinsa.
Rasimus haastaa huoltajat sitoutumaan siihen, että hoitopäivät varataan oikein ja poissaoloista ilmoitetaan aktiivisesti. Päiväkotien puolestaan täytyy varmistaa oikeat tilausmäärät.
Voimian kohdalla Rasimus näkee ongelmana tilausjärjestelmän. Tilaus lukittuu liian aikaisessa vaiheessa, eikä äkillisiä poissaoloja saada huomioitua.
Rasimus toivoisi Voimian mahdollistavan ruokatilausten muuttamisen aiempaa myöhemmin, jotta myös yllättävät poissaolot voitaisiin huomioida tilauksissa.
Voimian palvelujohtaja Susanna Järvisen mukaan tilausten aikataulun myöhäistäminen ei auttaisi hävikin pienentämisessä. Elintarvikkeet on ostettava ajoissa ja ruoka esivalmistellaan joka tapauksessa.
Tällä hetkellä viimeiset muutokset ruokatilauksiin voi tehdä viisi arkipäivää ennen aterioiden syömistä.
Myös Järvinen toivoo, että huoltajat varaisivat lapselle ennakkoon ja sitovasti hoitopaikan ja ilmoittaisivat myös ajoissa lasten pidemmistä poissaoloista.
Järvinen uskoo myös tekoälystä olevan mahdollisesti apua tulevaisuudessa. Poissaolodatan perusteella voisi ennustaa läsnä olevien lasten määrän päiväkodeissa.
Hävikistä vaikea päästä täysin eroon
Tampereen kaupungin talousyksikön konsultoiva talousjohtaja Jukka Männikkö myöntää, että hukkaan menevä rahasumma on suuri.
Sekä ruokien tilaajien että valmistajien on hankala laskea ruokamenekkiä täydellisesti, koska esimerkiksi lasten sairastumisia on mahdotonta ennakoida.
– On kohtuullisen vaikea koskaan päästä tilanteeseen, jossa maksetaan vain syödyistä aterioista.
Tampereen kaupungilla on valtava määrä päiväkoteja ja esikouluja, joten myös lapsia on paljon, Männikkö muistuttaa.
– Varhaiskasvatuksen menot pyörivät 180 miljoonassa, kun otetaan huomioon myös nämä ostopalvelupäiväkodit ja palvelusetelit ynnä muut.
Myös aukioloista nipistetään
Kaikkiaan Tampere hakee varhaiskasvatuksesta ja esiopetuksesta loppuvuoden aikana yhteensä 600 000 euron säästöjä.
Osa talouden tasapainottamistoimista on jo tehty. Esimerkiksi päiväkotien kesätoimintaa tehostettiin ja kesäpäivystyksiä supistettiin jo heinäkuussa.
Lisäksi Tesoman päiväkodin sunnuntaipalvelu lakkautettiin päiväkotitoiminnan osalta ja pienten päiväkotien aukioloja supistettiin elokuun alussa.
Ojalan päiväkotitoiminta käynnistettiin vain osittaisena. Elokuussa käytössä oli noin neljännes henkilöstökapasiteetista, ja lokakuusta eteenpäin määrä nostetaan 50 prosenttiin. Osittaisella käynnistämisellä haetaan 300 000 euron säästöjä.
Loppuvuoden aikana tehdään vain välttämättömiä tarvike- ja tavarahankintoja. Lisäksi turhia ostoja karsimalla haetaan 100 000 euron säästöjä.