THL:n jätevesiseurannassa on löytynyt rokotteesta peräisin olevaa muuntunutta tyypin 2 poliovirusta. Löydös tehtiin Tampereen seudulta marraskuussa kerätystä jätevedestä.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) jätevesiseurannassa on löytynyt poliovirusta Tampereen seudulta.
THL:n mukaan löydös osoittautui muuntuneeksi tyypin 2 poliovirukseksi (VDPV2). VDPV2 on muuntunut elävästä, heikennetystä, suun kautta otettavasta poliorokoteviruksesta.
Tällaisen muuntuneen tyypin 2 polioviruksen löytyminen tarkoittaa sitä, että alueella on ollut näytteenottoaikana yksi tai useampi poliovirusta erittänyt henkilö.
Jos täysin tai osittain rokottamaton henkilö kohtaa kyseisen viruksen, hän voi saada tartunnan ja harvinaisissa tapauksissa sairastua oireiseen polioon.
THL:n mukaan löydös on harvinainen, muttei täysin odottamaton.
– Vastaava muuntuneen polioviruksen jätevesilöydös tehtiin Suomessa noin kymmenen vuotta sitten. Polioepidemian riski Suomessa on pieni. Meillä on yksi Euroopan parhaista polion seurantajärjestelmistä, ja lisäksi rokotuskattavuus poliota vastaan on korkea, THL:n ylilääkäri Leif Lakoma sanoo tiedotteessa.
Tampereen seudulla poliovirusta on löydetty jätevedestä aiemminkin ainakin vuosina 2009 ja 2013.
Euroopassa ei yhtään poliotapausta
Poliotartunnan voi saada joko hengitysteiden tai suun kautta. Jos poliovirus pääsee keskushermostoon, se vaurioittaa lihasten toiminnasta vastaavia hermosoluja. Se taas aiheuttaa vastaavien lihasten halvauksen ja myöhemmin surkastumisen.
Poliota seurataan jätevesistä useissa Euroopan maissa.
THL:n tiedotteen mukaan muuntuneita tyypin 2 polioviruksia on tämän syksyn aikana löytynyt jätevesiseurannassa myös Espanjassa, Puolassa ja Saksassa.
Maailman terveysjärjestö WHO:n tutkimuksissa selvisi, että virukset ovat geneettisesti yhteydessä alun perin Nigeriassa havaittuun viruskantaan, joka edelleen kiertää useissa Afrikan maissa.
Yhtään poliotapausta ei Euroopassa ole kuitenkaan todettu.
Suomessa käytetään pistettävää poliorokotetta
Suomalaiset ovat hyvin suojattuja poliota vastaan.
Poliorokotukset alkoivat Suomessa vuonna 1957, ja viimeinen poliotapaus todettiin THL:n mukaan Suomessa vuonna 1985. Samana vuonna koko väestölle tarjottiin polion tehosterokote.
Nykyisin Suomessa käytetään pistettävää poliorokotetta, joka ei sisällä eläviä viruksia. Siitä ei siksi voi saada poliovirustartuntaa. Rokotteen saa maksutta osana kansallista rokotusohjelmaa.
Lapsilla poliorokotusten kattavuus on yli 98 prosenttia. Rokotetta tarjotaan lapsille kolmen, viiden ja 12 kuukauden iässä, ja suojaa tehostetaan 4-vuotiaana.
Aikuisten on huolehdittava siitä, että he ovat saaneet elämänsä aikana yhteensä kolme annosta poliorokotetta.
Lisäksi matkailijoille suositellaan tehosterokotetta, jos oleskelu maassa, jossa on kohonnut riski poliotartunnalle, kestää yli neljä viikkoa ja edellisestä tehosteannoksesta on yli 12 kuukautta.
Katso videolta, miltä poliorokotuskampanja näytti vuonna 1985: