Seuraavan superkuun odotetaan näyttäytyvän vasta syksyllä 2025.
Kuu nousee tänään perjantai-iltana erityisen näyttävänä, sillä luvassa on vuoden viimeinen superkuu.
Superkuu ei ole itsessään harvinaisuus, sillä ilmiö toistuu vuosittain kolmesta neljään kertaa.
Tämän vuoden neljäs superkuu on kuitenkin erityinen siksi, että seuraava nähdään vasta vuoden 2025 syksyllä.
Näyttävin aika bongata mahtavana mollottava superkuu on silloin, kun se nousee horisontista.
Ylen meteorologin Laura Tuomolan mukaan parhaat paikat superkuun tähyilylle ovat Etelä- ja Länsi-Suomessa, jossa pilvisyys on vähäisempää perjantain ja lauantain välisenä yönä.
Pilvitilanteen kehittymistä voi seurata esimerkiksi sääpalvelu Forecasta.
Mikä on superkuu?
Kuu kiertää Maata soikealla kiertoradalla, eli sen etäisyys Maasta vaihtelee.
Superkuu on ilmiö, jossa täysikuu näyttää tavallista suuremmalta ja kirkkaammalta. Tämä johtuu siitä, että superkuun aikana täysikuu on kiertoradallaan lähimmillään maapalloa.
Kuun kieroradan lähin piste, perigeum, on noin 363 300 kilometrin päässä Maasta. Kaukaisin piste, apogeum, on puolestaan noin 405 500 kilometrin päässä.
Kun täysikuu osuu perigeumiin, superkuu voi näyttää jopa 14 prosenttia suuremmalta ja 30 prosenttia kirkkaammalta kuin vuoden kaukaisin eli himmein kuu, kertoo Yhdysvaltain avaruushallintovirasto Nasa.
Kuun kiertorata vaihtelee ja huojuu, joten jotkut superkuut ovat lähempänä Maata kuin toiset. Superkuusta puhutaan tyypillisesti silloin, kun täysikuu on vähintään 90 prosentin etäisyydellä kiertoradan lähimmästä pisteestä. Virallinen tähtitieteellinen termi se ei kuitenkaan ole.
Marraskuisesta täysikuusta käytetään myös nimitystä majavan kuu. Yhdeksi selitykseksi on tarjottu sitä, että marraskuussa majavat valmistautuvat talveen vahvistamalla patojaan ja varastoimalla ruokaa.