sunnuntai, 6 lokakuun

Ilmatieteen laitos varoittaa Pohjois-Suomea rajuista ukonilmoista, merialueilla varoitetaan kovasta tuulesta ja aallokosta.

Sunnuntaiksi kannattaa varata sadevaatteet matkaan ja varmistaa puutarhakalusteet niin, etteivät tuulenpuuskat niitä pääse riepottelemaan. Festareilla teltat kannattaa ankkuroida huolellisesti, ja festarikävijän kannattaa ottaa sadekamppeet mukaan.

– Ärhäkkä matalapaine rintamineen voimistaa tuulia ja tuo reippaita yhtenäisiä sateita, Ylen meteorologi Anne Borgström kertoo.

Borgströmin mukaan sateet saapuvat lännestä yöllä ja leviävät nopeasti Pohjanmaalle. Lounais-Suomen ja siitä edelleen pääkaupunkiseudun saateet saavuttavat aamukahviaikaan.

Tästä eteenpäin saderintama menee kohti itää ja ajaa edellään lämmintä ilmaa. Se voi aiheuttaa paikoin ukonilmoja. Ilmatieteen laitos varoittaa lisäksi Pohjois-Suomea rajuista ukonilmoista sunnuntai-illan ja yön aikana.

Vettä voi tulla ronskistikin. Borgström sanoo, että Meri-Lapissa sadetta voidaan saada jopa yli 20 millimetriä.

Tuulet ovat kovia tai ainakin navakoita. Länsi-rannikolla puhaltaa jo aamusta yli 15 metriä sekunnissa, ja iltapäivällä koko Länsi-Suomi on puuskaisen tuulen alla.

Ilmatieteen laitos varoittaa varoituskartoillaan sunnuntaina merialueilla 13m/s–17m/s:n tuulista. Myös useille maa-alueille on annettu kovan tuulen varoitus, jolloin tuulen nopeus voi olla puuskissa 15 m/s. Se voi kaataa jo yksittäisiä puita ja aiheuttaa lyhyitä sähkökatkoja.

Jaa.
Exit mobile version