Suomalaiset viranomaiset lähettävät postia naiselle ja hänen lapselleen, vaikka he eivät koskaan ole edes asuneet Suomessa.
Kuntavaaleissa voi päästä äänestämään, vaikka ei olisi koskaan asunut Suomessa virallisesti.
Samoin voi tulla kutsutuksi mammografiaan, tulla ilmoitetuksi verovelvolliseksi Verohallinnolle ja päästä vastaamaan kyselyyn lasten koulun aloituksesta.
Näin on käynyt kiinalaiselle naiselle, joka vuosia sitten suunnitteli Suomeen muuttamista perheensä kanssa.
Nainen perheineen ei kuitenkaan koskaan muuttanut Suomeen, eikä hänellä ole ollut vuosiin voimassa olevaa oleskelulupaa. Väestörekisterissä nainen on kuitenkin yhä kirjoilla helsinkiläisenä.
Naisen viranomaispostia tulee yhä Tapani Mäkisen omistaman kiinteistön osoitteeseen.
Mäkinen tunsi naisen yrityskontaktien kautta ja auttoi tätä oleskelulupaprosessissa muun muassa niin, että antoi naisen rekisteröidä osoitteensa tilapäisesti kiinteistöönsä.
– Hakemuksessa tulee ilmoittaa joku suomalainen osoite. Kun ei ole mitään tietoa, saavatko he oleskelulupaa, heidän ei ollut mitään järkeä vuokrata tai ostaa täältä asuntoa, hän sanoo.
Mäkinen on ilmoittanut viranomaisille useita kertoja, ettei nainen asu Suomessa. Postia tulee siitä huolimatta.
Perhe ei halunnut siirtää elämäänsä vuoden takia
Kaikki sai alkunsa, kun nainen sai vuoden mittaisen työ- ja oleskeluluvan harkitessaan yrityksen perustamista Suomeen.
Yrittäjäviisumilla vuoden ajan Suomessa ollut nainen haki oleskeluluvan jatkoa neljäksi vuodeksi jatkaakseen yritystoimintaa, mutta sai jatkoa vain vuodeksi.
Nainen ei nähnyt kannattavana siirtää omaa ja koko perheensä elämää maapallon toiselle puolelle vain vuoden takia, joten he eivät muuttaneet Suomeen lopulta lainkaan.
Ensimmäisen oleskeluluvan aikana muu perhe ei edes käynyt Suomessa, vaan nainen vieraili Suomessa yksin ja järjesteli yrityksen ja perheen asioita pidempiaikaista muuttoa varten.
Kun oleskeluluvan jatko herui vain vuodeksi, muuttoa ei koskaan tapahtunut.
Kiinalaisnaisen tapaus on harvinainen
Väestötietojärjestelmään ilmoitetut osoite- ja kotikuntatiedot perustuvat henkilöiden omaan ilmoitukseen.
Käytännössä jokaisella on itsellään velvollisuus pitää osoitetiedot ajan tasalla, Digi- ja väestötietoviraston johtava asiantuntija Maisa Gynther selventää kummallista tilannetta.
– Kun ulkomaalainen muuttaa Suomeen, kotikuntaa ei anneta automaattisesti, vaan sitä pitää hakea. Kotikuntahakemusta tehdessä pitää toimittaa selvennykset sille, että kotikunnan saamisen edellytykset täyttyvät. Yleinen edellytys on, että henkilö on saapunut maahan ja ilmoittaa aikovansa asua Suomessa yli vuoden.
Tieto oleskeluoikeuden päättymisestä ei siis suoraan tarkoita sitä, että henkilön kotikuntamerkintä poistetaan. Tämän vuoksi kiinalaiselle naiselle tulee yhä postia suomalaisilta viranomaisilta.
Kotikuntamerkintä poistetaan, kun henkilö itse tekee esimerkiksi maastamuuttoilmoituksen, mihin hänellä on myös velvollisuus, kun muuttaa maasta pois, Gynther sanoo. Myös asunnon omistaja voi ilmoittaa, että asuntoon kirjoilla olevat henkilöt eivät enää asu siellä, hän jatkaa.
– Silloin myös DVV voi selvittää henkilöiden asumistietoja ja lopulta poistaa esimerkiksi kotikuntaoikeuden, jos asumisesta ei saada mitään tietoa tietyn ajan sisällä.
Kiinalaisnaisen kaltainen tapaus on Gyntherin mukaan marginaalinen, eikä tarkkoja määriä vastaavanlaisista tapauksista ole.
Tämän kevään alue- ja kuntavaaleissa on yli 260 000 ulkomaalaista, jotka äänestävät alue- ja kuntavaaleissa, vaikka he eivät olekaan Suomen kansalaisia. Myös ulkomaalaiset saavat äänestää näissä vaaleissa, jos heillä on kotikunta Suomessa ja he ovat asuneet Suomessa riittävän kauan.
Yksi äänioikeutetuista on tapauksen kiinalaisnainen.
– Suurin osa muistaa tehdä maastamuuttoilmoituksen, mutta valitettavasti on niitäkin, jotka unohtaa sen ilmoituksen tehdä. Sitten tilanne on tämä, kuten tässä kuvatussa tapauksessa.
Tapani Mäkisen mukaan viranomaisille on ilmoitettu, ettei nainen perheineen muuta Suomeen.
He valittivat aikoinaan hallinto-oikeuteen, kun jatko-oleskelulupa myönnettiin neljän vuoden sijasta vain vuodeksi. Kun pidempää lupaa ei herunut, viranomaisille Mäkisen mukaan ilmoitettiin, etteivät he muuta Suomeen.