Riskinä on, että mahdollisista sotarikoksista ei jää mitään todisteita eikä niitä saada dokumentoitua.
Israel on lisännyt järjestelmällisiä hyökkäyksiään toimittajia ja mediaa vastaan sen jälkeen kun maa aloitti tuoreimman sotilaallisen operaationsa Gazan pohjoisosissa, kertoo lehdistönvapausjärjestö Committee to Protect Journalists (CPJ).
Järjestön mukaan kaistan pohjoisosissa ei juuri ole jäljellä ammattijournalisteja, joka voisivat dokumentoida Israelin toimia. Useat kansainväliset toimijat ovat kuvailleet Israelin hyökkäystä etniseksi puhdistukseksi.
CPJ:n mukaan riskinä on, että mahdollisista sotarikoksista ei jää mitään todisteita eikä niitä saada dokumentoitua. Järjestö listaa ainakin YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin, Jordanian ulkoministerin sekä israelilaisen ihmisoikeusjärjestö B’Tselemin kuvailleen Israelin hyökkäystä etniseksi puhdistukseksi.
”Ratkaisevan tärkeitä todistajia”
CPJ:n ohjelmajohtaja Carlos Martinez de la Sernan mukaan Israelin uskotaan pakottavan palestiinalaisia pois Gazan pohjoisosista niin sanotulla ”näe nälkää tai lähde” -taktiikalla.
– Vaikuttaa selvältä, että järjestelmälliset hyökkäykset tiedotusvälineitä vastaan ja toimet muutamien jäljellä olevien toimittajien kyseenalaistamiseksi ovat tarkoituksellista taktiikkaa, jonka tarkoituksena on estää maailmaa näkemästä, mitä Israel siellä tekee, de la Serna sanoo CPJ:n tiedotteessa.
– Toimittajat ovat ratkaisevan tärkeitä todistajia sodan aikana, ilman heitä maailma ei pysty kirjoittamaan historiaa, hän jatkaa.
Israel aloitti tuhoisan hyökkäyksensä lokakuun alkupuolella iskemällä Jabalian kaupunkiin, josta hyökkäys levisi koko Gazan pohjoisosaan. Israel ei ole sallinut kansainväliselle medialle riippumatonta pääsyä Gazaan toista vuotta kestäneen sodan aikana.
Gazan terveysministeriön mukaan Israel on surmannut viime vuoden lokakuun alun jälkeen Gazassa ainakin noin 43 500 ihmistä, joista valtaosa on ollut siviilejä, kertoo uutistoimisto AFP. YK pitää ministeriön lukuja luotettavina.