Itämeren alueen turvallisuutta vahvistetaan sotilaallisella läsnäololla ja teknologisilla ratkaisuilla. Suomi raportoi kehutun ”Eagle S -toimintamallin” muille askel askeleelta.
Presidentti Alexander Stubb tiivisti Helsingin Itämeri-kokouksen annin kymmeneen kohtaan yhteisessä tiedotustilaisuudessa Viron pääministerin Kristen Michalin ja Naton pääsihteeri Mark Rutten kanssa.
Helsinkiin kokoontui tiistaina kahdeksan Itämeren Nato-maan johtajat Suomesta, Tanskasta, Virosta, Saksasta, Latviasta, Liettuasta, Puolasta ja Ruotsista.
1. Järeä lausuma reaktioista kriittisen infran loukkauksiin
Kahdeksan maata tuomitsevat vakavat, kriittiseen merenalaiseen infrastruktuuriin kohdistuvat hyökkäykset, joiden määrä on kasvanut. Stubbin mukaan järeä yhteinen lausuma osoittaa, että kokous oli menestys.
2. Keinot uhkien torjumiseen ovat olemassa
Maat ovat valmiit vastaamaan edelleen järein ja määrätietoisin toimin, kun kriittinen infrastruktuuri on vaarassa. Stubbin mukaan joulukuun toiminta Eagle S:llä osoittaa, että kyky ja valmius toimia on olemassa.
3. Naton läsnäolo Itämerellä vahvistuu
Naton pääsihteeri Mark Rutte kuvaili Naton käynnistävän ”Itämeren vartio” -hankkeen Itämeren infrastruktuurin turvaamiseksi. Vartioon kuuluu erilaisia aluksia ja muun muassa lentokoneita, ja valvontaan käytetään myös drooneja.
Valvontajärjestelmiä sovitetaan yhteen Naton järjestelmien kanssa aiempaa tehokkaammin.
4. Teknologia entistä paremmin käyttöön
Nykyaikaista teknologiaa otetaan vielä enemmän käyttöön niin merenkulun kuin merenalaisen toiminnan valvomisessa.
5. Keinoja puuttua Venäjän varjolaivastoon
Stubbin mukaan Itämeren Nato-maat jatkavat järeitä toimia Venäjän varjolaivaston suhteen.
6. Yhteisymmärrysasiakirja
Itämeren Nato-maat allekirjoittavat yhteisymmärrysasiakirjan Itämeren kriittisestä infrastruktuurista. Se on samantyyppinen kuin Suomella ja Virolla jo on.
7. Merilain ekspertit etsimään käyttökelpoiset keinot
Kokousmaat kokoavat lakiasiantuntijoista ryhmän, joka etsii kansainvälisen merenkulkuun liittyvän lainsäädännön mukaisia keinoja puuttua merialueilla tapahtuvaan hybridivaikuttamiseen.
8. Tarkka raportti onnistuneesta ”Eagle S-toimintamallista”
Kokouksessa päätettiin, että Suomi raportoi Nato-liittolaisilleen askel askeleelta toimintamallin, jota Suomi käytti varjolaivastoon kuuluvalla Eagle S -aluksella joulukuussa 2024.
9. EU ja Nato hyvin läheisessä yhteistyössä
Sovittiin, että EU ja Nato jatkavat erittäin tiivistä yhteistyötä.
10. Koko Nato-liittoumalle briiffi mitä Helsingissä sovittiin
Stubb lisäsi kymmenentenä kohtana, että vaikka Helsingin huippukokouksessa oli kyse Itämeren Nato-maista, muut Nato-jäsenvaltiot pidetään kokouksen lopputulemasta tiivisti kartalla.