tiistai, 22 lokakuun

Viisi nimeä nousee ministeriveikkauksessa yli muiden. Tässä he ovat.

Kristiina Tolkki,

Päivi Lakka

Espoon kaupunginjohtajan nimi selviää tänä iltana. Ennakkosuosikit tehtävään ovat ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.) ja Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mervi Katainen (kok.).

Kai Mykkäsen valinta Espoon johtoon tarkoittaisi nimitysruljanssia myös valtakunnan politiikassa.

Kokoomus joutuisi valitsemaan Mykkäsen tilalle uuden ympäristöministerin. Mykkäsen paikalle kansanedustajaksi nousisi pääministeri Petteri Orpon erityisavustaja Henrik Vuornos.

Ylen tietojen mukaan Mykkäsen tilalle valittaisiin todennäköisesti seuraaja Uudeltamaalta, koska pääministeripuolue ei voi jättää Uuttamaata ilman ministeriä.

Uusimaa on Suomen suurin vaalipiiri ja kokoomuksella on Uudellamaalla eniten kansanedustajia.

Tässä viisi nimeä, jotka nousevat spekulaatioissa Mykkäsen mahdolliseksi seuraajaksi.

Sirén on väärästä vaalipiiristä

Nousevana nimenä kokoomuksessa on pidetty Saara-Sofia Siréniä.

Sirénillä on vahva kokemus ympäristöasioista. Hän on eduskunnan ympäristövaliokunnassa kokoomuksen valiokuntavastaava. Sirénillä on kaksi loppututkintoa: hän on kauppatieteiden maisteri ja filosofian maisteri tulevaisuuden tutkimuksesta.

Sirén on kuitenkin valittu eduskuntaan Varsinais-Suomen vaalipiiristä. Sirén ja Orpo ovat samasta vaalipiiristä, mutta Orpon on otettava valinnassaan huomioon kokoomukselle tärkeä Uusimaa. Sirénin valintaa pidetään siis epätodennäköisenä.

Myös sukupuolella on merkitystä.

Kokoomuksella on tällä hetkellä neljä mies- ja neljä naisministeriä. 4+4-asetelma ei ole kiveen hakattu, joten Orpon valinta voisi kohdistua naiseen.

Multala vahvoilla

Valintaan vaikuttavat myös kokoomuksessa jo sovitut ministerikierrätykset.

Vantaalaisen tiede- ja kulttuuriministerin Sari Multalan paikalle nousee puolessa välissä hallituskautta oululainen Mari-Leena Talvitie. Talvitie on ympäristötekniikan diplomi-insinööri.

Ensimmäinen vaihtoehto olisi ministerikierrätyksen aikaistaminen. Siinä Sari Multala nousisi uudeksi ympäristöministeriksi.

Multalan puolesta puhuu moni asia: hän on nainen ja Uudeltamaalta. Kokoomuksessa ollaan tyytyväisiä hänen ministerikauteensa. Koulutukseltaan Multala on kauppatieteiden maisteri ja valmentaja. Hän on myös kolminkertainen purjehduksen maailmanmestari.

Multala on toiminut Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja, joten hänellä on kokemusta kaavoituksesta ja asumisesta. Kaavoitus ja asuminen kuuluvat ympäristöministerin salkkuun.

Toinen vaihtoehto on, että Mari-Leena Talvitie valittaisiin uudeksi ympäristöministeriksi ja Sari Multala jatkaisi nykyisessä pestissään tiede- ja kulttuuriministerinä.

Nostaisiko Orpo suosikkinsa ympäristöministeriksi?

Työministeri Arto Satosen salkun ottaa hallituskauden puolessavälissä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen.

Marttista on pidetty Orpon oikeana kätenä. Hän veti lopulta maaliin kitkaiset neuvottelut Ylen rahoituksesta. Marttinen johti myös ryhmää, joka valmisteli päätökset viime kevään kehysriiheen.

Marttinen voisi olla yksi vaihtoehto myös ympäristöministeriksi. Marttinen on kotoisin Raumalta ja koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri. Hän siis ei ole Uudeltamaalta.

Vaihtoehdoksi nouseekin myös perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Heikki Vestman. Vestman on oikeustieteen maisteri ja kertoo olevansa energiajuristi. Hän on Uudenmaan kokoomuksen puheenjohtaja.

Vestmanin tilalle perustuslakivaliokunnan johtoon voisi tällöin nousta Karoliina Partanen.

On kuitenkin todennäköistä, että kokoomus haluaa pitää Vestmanin nykyisellä paikallaan. Kokoomus pitää perustuslakivaliokuntaa suuressa arvossa.

Ylen lähteiden mukaan uuden ympäristöministerin valinnasta ei ole vielä keskusteltu laajemmin. Ylen tavoittamat kokoomuslähteet toteavat, että ratkaisu on tällä hetkellä pääministeri Petteri Orpon käsissä.

Kuuntele myös:

Jaa.
Exit mobile version