perjantai, 4 lokakuun

Saimaannorppia ei tiettävästi ole koskaan aiemmin nähty Saimaan kanavassa.

Saimaannorppa on nähty uimassa Saimaan kanavassa Lappeenrannan kaupungin tuntumassa. Havaintoja on tehty eri kohdista kanavaa useiden satojen metrien päässä Saimaan avovedestä.

Saimaannorppaa ei tiettävästi ole aiemmin nähty uimassa kanavassa. Yleensä taitavana uimarina tunnettu eläin viihtyy avoimemmilla vesillä.

Kanavan rannalla asuva Heidi Kuismanen näki norpan iltalenkillään eilen torstaina.

Norpan kuono yllätti iltalenkillä

Kuismanen kiinnitti ensimmäiseksi huomion veden pinnalle nousevaan kuonoon.

– Tunnistin eläimen saimaannorpaksi ja tiesinkin, että norpasta oli jo edellisenä aamuna tehty havainto siinä samoilla kohdilla, Kuismanen kertoo.

Kuismasen mukaan saimaannorppa ui kanavan laidan suuntaisesti aivan hänen edessään. Silloin hän sai kuvattua uimarin liikkeitä videolle.

– Se oli ainutlaatuinen kokemus. Sain seurata sen sukeltelua pitkän aikaa, Kuismanen kuvailee.

Eläin vaikutti hänestä hyväkuntoiselta ja uteliaalta. Se ei tuntunut pelästyvän ihmisen läsnäoloa.

Saimaan kanava on Kuismasen videon kuvauspaikalla muutaman kymmenen metrin levyinen. Kanavan katkaisevaan ensimmäiseen sulkuun on vielä matkaa.

Yksilöä ei ole vielä tunnistettu

Suomen luonnonsuojeluliiton saimaannorppakoordinaattori Kaarina Tiaisen mukaan ohikulkijat ovat tehneet havaintoja Saimaan kanavassa uineesta norpasta muutaman päivän ajan.

Tiainen sanoo, että nyt kuvatusta materiaalista ei ole toistaiseksi pystytty päättelemään, mistä norppayksilöstä on kyse. Saimaannorpalla jokaisen yksilön kyljen karvakiehkuroiden kuviot ovat eri näköiset ja ne tunnistetaan kuvioiden perusteella.

– Todennäköisesti kyse on nuoresta yksilöstä, ehkä viime talven kuutista, joka on lähtenyt etsimään itselleen omaa elinpiiriä sekä keräämään ravintoa talvea varten, Tiainen sanoo.

Yleensä aikuiset norpat ovat kotipaikkauskollisia ja pysyvät paikoillaan vakiintuneilla asuinseuduilla.

Tiainen toivoo, että eläin ymmärtäisi hakeutua kanavasta takaisin avonaisemmille vesille.

– Kanavan ympäristöstä sen ei ole mahdollista löytää rauhallista pesimäpaikkaa, joten se todennäköisesti suuntaa ennen pitkää muualle, Tiainen arvioi.

Jaa.
Exit mobile version