Tulevaisuudessa Kotkan alue on ostajayrityksen mukaan kansainvälisesti merkittävä vihreän siirtymän teknologian keskus.
Jos kaikki uuden omistajan suunnitelmat toteutuvat, kasvaa Kotkaan Sunilan tehtaan alueelle uusiutuvan energian kehitys- ja tuotantokeskittymä.
Perjantaina selvisi, että kiinteistökehitysyhtiö Aalto Development ostaa Stora Ensolta Sunilan sellutehtaan alueen.
Muutokset alkavat näkyä Ilari Schouwvliegerin mukaan Sunilan alueella ensi vuoden aikana. Schouwvlieger on sekä Aalto Developmentin että alueelle tulevan Gen-H-yhtiön hallituksen puheenjohtaja.
Schouwvliegerin mukaan Gen-H aikoo tuottaa ja säilöä energiaa, sillä alueella on jo valmiiksi valtakunnan verkkoon kulkeva voimalinja.
Suomessa ja Espanjassa toimiva Gen-H kehittää energiajärjestelmiä, jotka pohjautuvat uusiutuvaan energiaan ja vetyyn.
Sellulaitteiston purkaminen ensin
Ensimmäinen käytännön työ on kuitenkin selluntuotantolaitteiston purkaminen, mitä Stora Enso on osaltaan jo tehnyt.
Stora lakkautti sellutehtaan toiminnan vuonna 2023, minkä jälkeen tehtaan toimintoja on ajettu alas.
Sunilan tehtaan alue ei ole ollut tyhjillään, sillä siellä on jatkanut Stora Enson koelaitos, joka on tuottanut kovahiilipohjaista Lignode-nimistä akkumateriaalia vuodesta 2021 lähtien.
Kehittymässä yrityskeskittymä
Juuri akkuihin liittyy Sunilan tulevaisuus, sillä jo syyskuussa alueelta vuokrasi tontin Stora Enson osin omistama Carbonscape. Se rakentaa alueelle koelaitoksen, joka tuottaisi akkumateriaalia.
Ilari Schouwvliegerin mukaan moni muukin yritys on jo ottanut yhteyttä Aalto Developmentiin. He ovat kiinnostuneita mahdollisesti vuokraamaan alueelta tiloja.
– Tavoitteena onkin saada Sunilaan laaja keskittymä alan yrityksiä, sanoo Schouwvlieger.
Tulevaisuudessa Kotkan alue on Schouwvliegerin mukaan kansainvälisesti merkittävä vihreän siirtymän teknologian keskus.
Taustalla vaikuttaa se, että myös Kotkan Keltakalliolle sekä Haminaan suunnitellaan akkumateriaalitehtaita.
Juttua korjattu 9.11. klo 10.26. Jutussa kerrottiin aiemmin, että Sunilan tehtaassa on jatkanut ligniiniä tuottava koelaitos. Ligniinin tuotanto loppui kuitenkin yhdessä sellun tuotannon kanssa ja sen jälkeen koelaitos on tuottanut kovahiilipohjaista Lignode-nimistä akkumateriaalia.
Juttua korjattu 10.11. klo 11.15. Poistettu virheellinen maininta, että ligniinia olisi tuotettu samassa koelaitoksessa kuin Lignodea. Ligniiniä valmistettiin eri laitoksessa.