perjantai, 20 syyskuun

Sauvakävelyn arvokisoja järjestetään ympäri maapalloa. MM-kisat ovat viikonloppuna Lahdessa.

Lahdessa pidetään sauvakävelyn MM-kisat viikonloppuna.

Kilpailun järjestävät Kansainvälinen sauvakävelyliitto INWA ja Finlandia-hiihto. Aiemmin vastaavia kilpailuja on toteutettu ulkomailla.

Sarjoja on useita monen tasoisille liikkujille ja eri ikäryhmille. Kaikki eivät tavoittele mitalia, vaan jo arvokisoihin osallistuminen on monelle meriitti, uskoo Finlandia-hiihdon tapahtumajohtaja Markku Levanen.

– Mukana on todella korkean profiilin urheilijoita, mutta on myös paljon kuntoilijaporukkaa.

Osallistujien on syytä hallita sauvakävelysäännöt ja -tekniikka. Tuomarit valvovat sääntöjen noudattamista reitin varrella. Lisäksi kilpailua kuvataan drooneilla. Suoritus hylätään, jos kilpailija käyttää väärää tekniikkaa.

Suomalainen innovaatio maailmanvalloituksella

Suomessa sauvakävelyn nousukausi ajoittuu 1980–1990 -luvuille.

Vaikka urheilijat olivat jo aiemmin käyttäneet sauvakävelyä harjoittelumuotona, suurelle yleisölle ilman suksia sauvominen näyttäytyi alkuun outona ja huvittavana.

Lajia kehitettiin, tutkittiin, tuotteistettiin ja se todettiin tehokkaaksi kuntoilumuodoksi. Kun välinevalmistajat saatiin mukaan, alkoi lajin lanseeraus maailmalle. Laji sai englanninkieliseksi nimekseen nordic walking.

Myös liittoja perustettiin, suurimpana ja vanhimpana Aki Karihtalan INWA (International Nordic Walking Federation). Järjestöllä on 20 maajäsenjärjestöä ja toimintaa yli 30 maassa. Harrastajia ja lajin seuraajia on järjestön piirissä perustajansa mukaan yli 13 miljoonaa ympäri maailmaa.

– Viimeisin maa, joka on liittynyt jäseneksi, oli Indonesia. Siellä oli jo sauvakävelytoimintaa olemassa, ja he tekivät itse aloitteen, Karihtala kertoo.

Lahden arviolta neljästäsadasta MM-kisailijasta 75 prosenttia tulee järjestäjien mukaan ulkomailta.

– Suurimmat osallistujamäärät ovat Latviasta, Kroatiasta, Puolasta ja kaukaisimmat Kiinasta, Japanista, Yhdysvalloista ja Kanadasta, Markku Levanen luettelee.

Finlandia-hiihdon ja INWA:n yhteistyö saanee jatkoa.

– Seuraavat MM-kisat viedään jälleen ulkomaille, mutta esimerkiksi lajin EM-kisat voisivat olla Lahdessa, Aki Karihtala sanoo.

Jaa.
Exit mobile version