tiistai, 26 marraskuun

”Silkkisen pehmeä”, ”älyttömän kiltti”, ”hurmaava persoona”.

Kissanpentujen kauppa käy Tori.fi:ssä vilkkaana. Hersyviä adjektiiveja ei puutu, kun myyjät kuvailevat kissanpentujen söpöyttä.

Ylen selvityksen perusteella kissanpennuista pyydetään hyvin vaihtelevia hintoja.

Kävimme läpi Tori.fi:n myynti-ilmoituksia ”kotikissoista” syyskuun lopulta marraskuun alkuun. Ilmoituksia oli reilut 300, niistä valtaosa oli pentueita.

Hintahaitari oli leveä, sadasta eurosta yli tuhanteen euroon. Tyypillinen hinta tavalliselle maatiaispennulle oli noin 350–600 euroa.

Hinta oli kalliimpi, jos pennussa on jotain erityistä, kuten puolipitkä karva tai poikkeuksellisen kaunis väritys.

Tämä juttu ei käsittele rotukissoja, mutta hintahaitarin kalleimmista ”kotikissoista” suurin osa näytti selvästi rotukissoilta. Jos kissa ei ole puhdasrotuinen tai sitä ei ole rekisteröity rotukissaksi, se pitää myydä kotikissana.

Tori.fIssä on vuositasolla noin 7 000 myynti-ilmoitusta kissoista, valtaosa pentueita.

Ylen tavoittamat myyjät myös kertovat, että kysyntä on suurta ja pennut varataan nopeasti.

Löytämämme ilmoitukset voi jakaa karkeasti kolmeen luokkaan:

Myyjät kertovat hinnasta

Pitkäkarvaisemmat pennut menivät jo, mutta raidallinen Ninni on vielä jäljellä Marianne Niirasen kotona Hämeenlinnassa.

Kyseessä on Niirasen toinen pentue. Ensimmäisestä pentueesta myyntiin tulleet kissat varattiin puolessa tunnissa. Niillä oli hintaa 450 euroa.

Jälkimmäisen pentueen kohdalla hinta on 550 euroa. Pennut varattiin reilussa vuorokaudessa, mutta Ninnin varaus peruuntui.

Niiranen pitää hintaa kohtuullisena. Hän luettelee kissoihin liittyviä kuluja: rokotukset, eläinlääkärin tarkistukset, madotus, ruoka.

– Ja se hiekan loputon roudaaminen.

Pentujen isän omistajalle Niiranen maksaa yhden pennun hinnan.

Kysyntä on kovaa, ja ostajaehdokkaat suorastaan markkinoivat itseään.

– He kertovat heti, että jos hyväksyt meidät kissan tuleviksi huoltajiksi, niin tällainen on tarinamme.

Vaikka kysyntää on ollut, enempää ei tule. Niiranen leikkautti Ninnin emon toisen pentueen tultua.

Videolla Marianne Niiranen muistuttaa, että kaikki maatiaiskissat eivät ole tallikissoja:

Myös muut Ylen haastattelemat kotikissojen myyjät perustelevat hintaa kuluilla: rokotukset, ruoka, sirutus, madotukset ja ylläpito maksavat.

– On tullut viestejä, että miksi pyydätte tuon verran maatiaiskissasta. Asiaa voi miettiä niinkin, että jos ostajalla ei ole varaa maksaa 500 euroa pennusta, onko hänellä varaa maksaa eläinlääkäristä tai rokotuksista, kertoo Karina Jakobson.

– Jos kissaa myydään esimerkiksi 200 eurolla, veikkaan, että se on eläinten turvakodista tai Virosta hankittu pentu, sanoo keravalainen Venda Aljas.

Aljas on neuvostoajan virolainen lapsi, joka on hoitanut kolhoosilehmiä ja kerännyt marjoja ja juuria lapsena.

– Pienestä asti olen tienannut polkupyörät, mopot ja autot itse ja siksi osaan arvioida työni arvon.

Pari kertaa Aljas on ilmoittanut ostajalle, että kauppoja ei tule.

– Jos uudessa kodissa on vaikka koira, saatan käydä itse tarkistamassa, että koira ja kissa tulevat keskenään toimeen.

Raidalliset eivät ole yhtä haluttuja

Perinteisen näköiset maatiaiskissat eivät ole yhtä suosittuja kuin erikoiset. Kuva: Marja Väänänen / Yle

Niirasen aiemmastakin pentueesta kysytyimpiä olivat ne, jotka olivat pitkäkarvaisia, vähemmän perinteisen maatiaiskissan näköisiä.

– Monet katsovat ulkonäköä, mutta itse valitsisin luonteen perusteella.

Tavalliset raidalliset maatiaiset ja ”frakkipukuiset” eli mustat kissat, joissa on hieman valkoista, olivat Tori.fi:ssä usein hintahaitarin edullisemmassa päässä. Myös Helsingin eläinsuojeluyhdistyksestä (HESY) kerrotaan, että ne joutuvat odottamaan pidempään uutta kotia kuin puolipitkäkarvaiset tai kilpikonnaväriset kissat.

HESYn aikuiset kissat maksavat 200 euroa, pennut 300. Ne on niin ikään kastroitu, rokotettu, loishäädetty ja mikrosirutettu.

Eläinlääkäri: Kissaa ei saa luovuttaa liian pienenä

Raahelainen Daria Chernova ottaa töistä kaksi viikkoa vapaata, kun pennut syntyvät. ”Nämä kissat voivat suukotella omistajan kasvoja kuin koirat”, Chernova sanoo. Kuva: Juha Virranniemi / Yle

– Kissat hyötyvät siitä, että ne ovat pidempään emon kanssa. Liian varhainen vieroitus voi lisätä aggressiivisuutta ja käyttäytymishäiriöitä, sanoo eläinlääkäri Ilona Kuoppamäki eläinsairaala Veteristä Tampereelta.

Kuoppamäen mukaan kaikki eivät tiedä tai noudata nykyistä suositusta, vaikka kannattaisi.

Myös Tori.fi kertoo edellyttävänsä 14-viikon luovutusikää, tai ilmoitusta ei julkaista.

– Ilmoituksiin puututaan matalalla kynnyksellä heti, kun niissä on sääntörikkomuksia, mutta myös jos niissä nähdään jotain tavanomaisesta poikkeavaa, sanoo Tori.fi:n johtaja Jenni Tuomisto.

Darian kissat eivät ole Suomessa rotukissoja

Pentujen taustalla näkyvä isä on Daria Chernovan mukaan muotovalio, jonka piti mennä Venäjältä Yhdysvaltoihin 5 000 dollarin hintaan, mutta sodan vuoksi rahasiirto epäonnistui ja Chernova sai hankittua sen itselleen. Kuva: Juha Virranniemi / Yle

Daria Chernovalla on myynnissä kolme karvatonta kissanpentua, joilla on suuret silmät ja taakse kaartuvat korvat. Chernova kertoo, että kyseessä on elf-niminen rotu, jota Suomen Kissaliitto ei ole hyväksynyt omaksi roduksi. Chernova myy 1600 euron hintaisia pentuja siis kotikissoina.

Tori.fi:ssä on useita ”kotikissoja”, jotka näyttävät selvästi rotukissalta. Niitä ei voi myydä rotukissoina, jos niitä ei ole rekisteröity kissajärjestöön.

Elf on kahden eri rodun melko tuore hybridi, jota suuret kansainväliset kissayhdistykset eivät ole vahvistaneet roduksi.

Chernova kuvailee kissoja sosiaalisiksi, lapsirakkaiksi ja älykkäiksi: ne oppivat tuomaan vaikka pallon, pitävät koirista, ryömivät syliin ja peiton alle ja suukottavat omistajaansa.

Kun emo synnyttää, Chernova pitää kaksi viikkoa lomaa töistä ja valvoo pentujen ensipäiviä, syöttää tarvittaessa tuttipullosta. Pentueen elämä alkaa lämpöpeittojen päällä pienessä teltassa.

Ostajalta hän edellyttää pennun kastroimista ja pitää yhteyttä kissan kuulumisista. Mukaan lähtee terveystodistus ja muun muassa lämpöpeitto.

– En myisi pentua kotiin, jossa se ei ole rakkauden ja huomion keskipiste. Myös hinta vaikuttaa ostopäätökseen. Jos henkilöllä on varaa kalliiseen kissaan, hänellä on varaa hyvään ruokaan ja tarvittaessa hoitoon.

Jaa.
Exit mobile version