lauantai, 2 marraskuun

Syksy on kierrätysalalla tärkeä sesonki, kun opiskelijat muuttavat ensimmäiseen omaan kotiinsa. Kysyntä ja tarjonta eivät kuitenkaan aina kohtaa.

Espoon Nihtisillan kierrätyskeskuksen ovi käy tiiviiseen tahtiin keskellä päivää.

Suuresta hallista voi löytää mitä tahansa tarvitsemaansa sohvista pöytiin ja käsityötarvikkeisiin astioihin.

Vaatteitakin ovat rekit täynnä. Erityinen kuhina käy keskuksen kassan ulkopuolella ilmaisvaatteiden laatikoilla.

Lohjalta Helsingissä luonnontiedelukiota käyvä Jenni Jokivaara tuli isänsä kanssa etsimään sopivaa keittiönpöytää opiskelijayksiöön. Se onkin helpommin sanottu kuin tehty, sillä suuri osa kierrätyskeskuksen käytetyistä pöydistä on tällä kertaa varsin suuria.

Toisaalta jos ei ole kiire ja pystyy käymään useamman kerran katsomassa, voi löytää etsimänsä, Nihtisillan kierrätyskeskuksen myymäläpäällikkö Peppi Mattila muistuttaa.

– Meiltähän periaatteessa saa ihan kaiken mitä kotiin tarvitaan.

Kierrätyskeskus toimii lahjoituspohjaisesti ja ottaa vastaan käytännössä kaikkea ehjää tavaraa.

– Syksy on yksi parhaista sesongeistamme juuri siksi, että opiskelijat asettuvat uusiin koteihinsa.

Viime keväänä Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksellakin oli tilanne, että sisään tulleen tavaran määrä notkahti. Sen oli toteutettava kampanja, jossa se muistutti ihmisille olemassaolostaan. Tilanne korjaantui.

Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksella on 13 myymälää eri puolilla pääkaupunkiseutua. Espoon Nihtisillassa on yksi niistä. Uusi kierrätystavaran suurmyymälä on avautumassa syksyn aikana Vantaan Tammistoon. Kierrätyskeskus toimii myös verkossa.

Ihan kirpputorihinnoilla ei kierrätyskeskuksestakaan kaikkea saa. Useamman tuolin kalusto maksaa jopa satasia.

Sesonkien kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa

Sinisillä teippauksilla koristettu raitiovaunu kaartaa Kruununhaan suunnasta Senaatintorille. Kulkupeli mainostaa nyt 15 vuotta Suomessa toiminutta kuluttajien vertaiskauppapaikkaa Tori.fi:ta.

Torin johtaja Jenni Tuomisto tunnistaa hyvin käytetyn tavaran myynnin ja kysynnän kohtaanto-ongelman.

– Se näkyy siinä, kun verrataan kuinka paljon on hakuja ja kuinka paljon on tarjontaa.

Myös Tori pyrkii herättelemään käyttäjiään tavaroidensa myynnin oikea-aikaisuuteen. Ihmiset etsivät varusteita heti sesongin alussa tai jo ennen sitä, eivätkä enää silloin, kun kausi on jo päällä.

Tänä vuonna takaisin kouluun -sesonki alkoi Tuomiston mukaan kehittyä Torissa jo heinäkuun puolivälissä.

Tuomisto ottaa esimerikiksi sesonkituotteesta repun. Kuluvalle vuodelle Tori ennustaa elokuuksi 18 000 repun ostajaa, mutta tällä hetkellä niitä on myynnissä vain 4 500.

Erityisen huonosti tarjonta ja kysyntä kohtaavat vanhojentanssimekkojen osalta. Niitä etsittiin helmikuun juhliin viime kuussa jo yli 9 000 kertaa ja elokuulle Tori ennustaa 12 000 ostajaa. Mekkoja on kuitenkin myynnissä parhaillaan vain 1 500 kappaletta.

Torin tutkimuksen mukaan alle 20-vuotiaista 79 prosenttia on ostanut edellisen puolen vuoden aikana jonkun käytetyn tavaran ja 51 prosenttia on ostanut kaikista viimeaikaisista vaate- ja käyttötavarahankinnoistaan yli puolet käytettynä.

Tutkimuslaitos Nepa tekee Torille kuukausittaisen kyselytutkimuksen, jonka vastaajajoukon koko on aina 1 000 suomalaista. Torin mukaan Schibsted tekee saman tutkimuksen jatkuvasti kaikissa Pohjoismaissa. Ruotsi johtaa selvästi käytetyn tavaran ostossa.

Nuoret kuluttavat paljon käytettyä

Second hand -vaatemyyjä Emmyn toimitusjohtaja Timo Huhtamäki tunnistaa myös käytetyn tavaran kaupan syksyisen sesonki-ongelman.

Kysyntä ja tarjonta kohtaavat huonosti myös vaatteiden osalta opiskelijoiden muuttoliikkeen aikaan.

Hän muistuttaa, että Z-sukupolvesta valtaosa aloittaa ostopolkunsa käytetyn tavaran kaupasta ja heidän ostovoimansa kasvaa kaiken aikaa.

Kysymys on kulttuurin muutoksesta.

– Se näkyy kysyntäpiikkinä syksyn vaatteisiin. Ihmisten pitäisi laittaa alkusyksyn vaatteita myyntiin jo kesän aikana.

Ihmisillä uinuu varastoissaan ja kaapeissaan rahan arvoista tavaraa suuret määrät.

Jaa.
Exit mobile version