maanantai, 31 maaliskuun

Hallituksen ajama ulkomaalaisten työttömyysraja on tyrmätty monelta taholta, mutta eduskunnan hallintovaliokunta hyväksyi mietinnön siitä.

Työttömäksi jäänyt ulkomaalainen voi menettää pian oleskelulupansa kolmessa kuukaudessa.

Eduskunnan hallintovaliokunta näytti torstaina vihreää valoa sille, että Suomeen töiden perässä tulleen ulkomaalaisen oleskelulupa purettaisiin kolmen tai kuuden kuukauden työttömyyden jälkeen.

Hallituksen ajama ulkomaalaisten työttömyysraja on tyrmätty täysin monelta taholta, mutta valiokunta hyväksyi torstaina silti mietinnön siitä. Mietintö etenee seuraavaksi käsittelyyn eduskunnan suureen saliin.

Elinkeinoelämän järjestöt ja lukuisat muut tahot ovat moittineet, että kolmen kuukauden sääntö vaikeuttaa osaavan työvoiman houkuttelua Suomeen. Kolme kuukautta on järjestöjen mielestä liian lyhyt aika löytää uusi työpaikka, ja riittämättömän aikarajan on arvosteltu pilaavan Suomen mainetta.

Mietintö oli tarkoitus hyväksyä hallintovaliokunnassa tiettävästi jo pari viikkoa sitten, mutta läpimenoa viivästytti kokoomuksen ja perussuomalaisten vääntö mietinnön sisällöstä.

Pääoppositiopuolue SDP on moittinut pitkin matkaa, että hallitus on asiassa perussuomalaisten panttivanki.

Lain oli tarkoitus tulla voimaan jo ensi viikolla, huhtikuun alussa, mutta se ei ehdi viivästysten takia suunnitellusti voimaan. Viivästymisestä kertoi ensin MTV.

SDP:n edustaja: Yksikään ei kannattanut

Pääoppositiopuolue SDP:n valiokuntavastaava Eemeli Peltonen sanoo tiedotteessaan, että useat valiokunnan kuulemat asiantuntijat pitivät nyt ehdotettavaa määräaikaa aivan liian lyhyenä.

– Kolmen kuukauden suoja-aikaa ei kannattanut yksikään työnantajien tai työntekijöiden edustaja hallintovaliokunnassa. On käsittämätöntä, että hallitus silti yhä ajaa tätä hanketta, Peltonen toteaa.

Pidempi kuuden kuukauden määräaika olisi esimerkiksi erityisasiantuntijoilla.

Liian lyhyitä suoja-aikoja moittivat vastalauseissa SDP:n lisäksi myös keskustan, vihreiden ja vasemmistoliiton edustajat.

Valiokunta jätti portin raolleen lain perumiselle?

Valiokunta otti mietinnössään kantaa huoliin työperäisen maahanmuuton sääntelyn kiristämisestä.

Valiokunta myöntää mietinnössä, että saadut selvitykset olivat ristiriitaisia. Näkemyksissä oli valiokunnan mukaan ristiriitaa ainakin suoja-ajan kestosta sekä siitä, että työnantajan pitää ilmoittaa viranomaisille työsuhteen päättymisestä.

Valiokunta korosti, että jatkossa pitää seurata, miten kolmen kuukauden sääntö vaikuttaa esimerkiksi ulkomaisen työvoiman pysyvyyteen maassa ja työnantajien hallinnollisen taakan kasvuun. Valiokunnan mukaan ”tarvittaessa annetaan esitys sääntelyn muuttamiseksi”.

Jaa.
Exit mobile version