lauantai, 2 marraskuun

TEKin ja Insinööriliiton kyselyn mukaan lähes 90 prosenttia osaajista pitää maahanmuuttokeskustelua huolestuttavana. ”Suomalainen todellisuus näyttäytyy luotaantyöntävältä”, sanoo TEKin Juhani Nokela.

Muualta tulleista tekniikan asiantuntijoista vain noin puolet suosittelisi Suomea asuin- ja työskentelypaikaksi ulkomaalaiselle, kertoo kysely. Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Suomi yrittää houkutella ulkomaisia osaajia, mutta helppoa siitä ei tule. Maahanmuuttoa koskeva yhteiskunnallinen keskustelu huolestuttaa tekniikan alan kansainvälisiä osaajia.

Peräti 89 prosenttia heistä pitää maahanmuuttokeskustelua huolestuttavana. Osaajilla ei ole myöskään tulevaisuuden uskoa. Valtaosa vastaajista katsoi, että Suomi ei ole parempi paikka maahanmuuttajille viidenkään vuoden päästä.

Vain noin puolet kansainvälisistä tekniikan asiantuntijoista suosittelisi Suomea asuin- ja työskentelypaikaksi ulkomaalaiselle.

Tulokset käyvät ilmi TEK Tekniikan akateemisten ja Insinööriliiton tekemästä tutkimuksesta. Kysely keräsi yli 1 000 vastausta. Kysely lähetettiin liittojen englanninkielisille jäsenille. Valtaosa vastanneista toimii Suomessa vähintään asiantuntijatehtävissä vakituisessa työsuhteessa ja on asunut täällä useamman vuoden.

Vastaavia tuloksia on saatu aiemmistakin kyselyistä. Heinäkuussa kansainvälisen Internations-verkoston Expat Insider 2024 -selvityksessä Suomen sijoitus romahti sijalta 16 sijalle 51. Kaikkiaan vertailussa oli tänä vuonna 53 maata.

TEK ja Insinööriliitto pitävät tilannetta vakavana.

– Tilanne on kestämätön. Suomi on ajamassa ulos maasta juuri ne henkilöt, jotka ovat tekemässä täällä tulevaa talouskasvua. Päättäjien on turha puhua kauniita juhlapuheissa, jos suomalainen todellisuus näyttäytyy ulkomaalaisille näin luotaantyöntävänä, sanoo TEKin yhteiskuntasuhdejohtaja Juhani Nokela tiedotteessa.

– Kansainväliseen kilpailuun ei voi osallistua savupirtistä vieraita kyräillen. Kyky houkutella ja rekrytoida kansainvälisiä osaajia on Suomelle keskeistä, toteaa myös Insinööriliiton juristi Maria Jauhiainen.

Yli 40 prosenttia kokenut rekrysyrjintää

Tekniikan akateemisten ja Insinööriliiton kyselyn vastaajilta kysyttiin myös, ovatko he kokeneet syrjintää rekrytointitilanteissa.

Miehistä 41 prosenttia ja naisista 43 prosenttia ilmoitti kokeneensa syrjintää. Syiksi ilmoitettiin esimerkiksi puutteellinen suomen kieli sekä se, että täkäläisillä työmarkkinoilla ei arvosteta Suomen ulkopuolella tehtyjä tutkintoja ja työkokemusta. Eniten syrjintäkokemuksia oli Afrikasta ja Aasiasta tulleilla asiantuntijoilla.

Työpaikan saamisen jälkeen moni ulkomaalainen kokee kuitenkin tilanteensa helpottuvan.

Nokelan ja Jauhiaisen mielestä nyt tarvitaan nopeita ratkaisuja ulkomaalaisten tilanteen helpottamiseksi.

– Hyvällä englannin kielen taidolla pitää päästä työn syrjään kiinni. Työnantajien on tarjottava suomen kielen opetusta, minkä avulla integroituminen Suomeen onnistuu parhaiten. Myös anonyymin rekrytoinnin hyödyntäminen vähentäisi tiedostamatonta syrjintää, sanoo Nokela.

– Asenteiden täytyy muuttua. Jokaisen yrityksen ja valtiovallan täytyy käydä tekemisensä läpi ja katsoa, mitkä ovat esteinä kansainvälisten osaajien rekrytoinnille. Kielivaatimusten höllentäminen ja monimuotoisuuden parempi hyväksyminen ovat keskeisiä keinoja, toteaa Insinööriliiton Jauhiainen.

Juttu päivittyy.

Jaa.
Exit mobile version