Pohjois-Ruotsin terveydenhuollosta vastaava Region Norrbotten kehitti oman vaihtoehdon kalliin vuokratyövoiman käyttöön. Alle vuodessa se on todettu toimivaksi.
Sairaanhoitaja Tea Lindblomin työpäivä Luulajan keskussairaalassa Sunderbyssä on ohi. Pian on edessä paluu kotiin Jällivaaraan, ja sen jälkeen töitä voi olla missä tahansa Pohjois-Ruotsissa.
Lindblom työskentelee Region Norrbottenin hoitajien henkilöstöpankissa, joka perustettiin viime vuonna paikkaamaan hankalasta hoitajapulasta kärsiviä terveydenhuollon yksiköitä pohjoisimmassa Ruotsissa.
Se takaa hänelle moninkertaiset tulot verrattuna Suomessa työskentelyyn.
Lindblomin tavallinen kuukausipalkka on parhaimmillaan noin 6 000 euroa. Se on tuplasti enemmän kuin hänen palkkansa aiemmassa työpaikassa HUSissa.
Parempi kuin vuokratyövoima
Miksi Pohjois-Ruotsissa sitten maksetaan henkilöstöpankin sairaanhoitajille niin tuhtia palkkaa?
Terveydenhuollosta vastaava Region Norrbotten perusti viime vuonna henkilöstöpankin eli bemanningscentrumin, koska pohjoisessa jouduttiin jatkuvasti turvautumaan kalliiseen vuokratyövoimaan.
– Pitkällä tähtäimellä on parempi, että voimme palkata alueellemme omaa henkilöstöä. Voimme myös pitää verovarat alueen sisällä ja käyttää niitä mahdollisimman hyvin, sanoo aluejohtaja Coenraad Coster Region Norrbottenista.
Lindblom on työskennellyt aiemmin myös henkilöstövuokrausyrityksen kautta sekä Ruotsissa että Norjassa. Nyt työ on vakituista ja pysyvämpää, mutta palkka on silti hyvä.
Henkilöstöpankki maksaa peruspalkan lisäksi kuukausittaisen liikkuvuuslisän ja korvauksen kotipaikkakunnan ulkopuolella vietetyistä päivistä. Sen päälle tulevat normaalit ilta- ja viikonloppulisät, jotka maksetaan Pohjois-Ruotsissa tuplana.
Region Norrbotten järjestää ja maksaa myös asumisen silloin, kun työ on muualla kuin hoitajan asuinpaikkakunnalla. Esimerkiksi Luulajassa Lindblom asuu hotellissa työnantajan piikkiin.
Kaikista näistä kuluista huolimatta oma henkilöstöpankki tulee halvemmaksi kuin jatkuva vuokratyövoiman käyttö.
Henkilöstöpankkia halutaan laajentaa
Henkilöstöpankissa työskentelee tällä hetkellä 17 sairaanhoitajaa ja 30 lähihoitajaa, mutta tarve on vieläkin suurempi. Tänä vuonna tavoitteena on palkata 30–35 sairaanhoitajaa lisää, mutta sekään ei vielä riitä.
Henkilöstöpankin toiminta on jo vajaan vuoden aikana todettu niin hyväksi ja tehokkaaksi, että sen toivotaan laajenevan muihinkin ammatteihin kuin sairaanhoitajiin.
– Meillä on esimerkiksi fysioterapeutteja ja toimintaterapeutteja, joista on todella suuri kysyntä. Joten tulemme kehittämään toimintaa, Coster sanoo.
Monilla sairaalaosastoilla ja terveydenhuollon yksiköissä on saatu apua liikkuvista hoitajista, mutta kriittistäkin sanottavaa löytyy.
Työ voi hankaloitua, jos vakituisia hoitajia siirtyy henkilöstöpankkiin paremman palkan perässä, kertoo osastopäällikkö Andreas Westin.
Apua vaikeimmillekin osastoille
Isossa sairaalassa varahenkilökunnan tarve on varsin kirjavaa, eivätkä kaikki osastot ole voineet käyttää satunnaisia työntekijöitä kovasta tarpeesta huolimatta.
Tällainen on esimerkiksi infektiopoliklinikka, jonka erityisosaamista vaativaan työhön perehdytetään nyt Lindblomia. Hänestä tulee osaston ensimmäinen ulkopuolinen sijainen.
Satunnaisen vuokratyövoiman käyttö ei ole ollut mahdollista työn vaativuuden vuoksi.
Osastopäällikkö Susanne Hansson Frölander kertoo olevansa kiitollinen siitä, että hänellä on nyt henkilöstöpankin ansiosta tiedossa varatyöntekijä, kun joku osaston hoitajista sairastuu.