lauantai, 21 joulukuun

Luonnonkuusi pitää vielä pintansa kotien suosituimpana juhlapuuna, mutta muovijäljitelmä on sille jo merkittävä kilpailija.

Aidon, kotimaassa kasvatetun joulukuusen hankkii noin 900 000 suomalaista kotitaloutta. Luku on ollut Joulupuuseuran sihteerin Heini Katajiston mukaan melko vakio jo pitkään.

Muovikuusen suosio on kuitenkin ollut viime vuosina kasvussa.

– Kyllähän se huolestuttaa, sanoo Katajisto.

Myytävistä kuusista valtaosa on metsäkuusia, joita nimestään huolimatta kasvatetaan myyntiin pääosin pelloilla. Jonkun verran myynnissä on myös muita kotimaassa kasvatettuja kuusilajikkeita.

– Viljelty kuusi kasvaa ja sitä hoidetaan noin kymmenen vuotta. Ei siinä kovin helposti lähdetä lajiketta vaihtamaan, Katajisto toteaa.

Joulupuuseuran mukaan Suomessa joulua koristaa noin 1,4 miljoonaa aitokuusta. Niistä omilta mailta haetaan noin 300 000 ja 150 000 tuodaan ulkomailta, pääosin Tanskasta.

Joulukuusimyynnin rahalliseksi arvoksi Tilastokeskus arvioi vuositasolla 35 miljoonaa euroa.

Tekokuusien tarjonta on monipuolistunut

Prisman ja Plantagenin viime vuonna tekemien kuluttajakyselyjen mukaan tekokuusen valitsi kotinsa koristukseksi vastanneista noin joka kolmas, vajaat puolet puolestaan aidon. Muovikuusen suosio oli kasvanut.

SOK:n marketkaupan myyntitiedot kertovat, että tekokuusien kauppa on tänä vuonna käynyt erityisen hyvin, kasvua on liki 50 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Myös aitoja kuusia on myyty paljon.

Koristeissa valoelmentit ovat olleet kysyttyjä, marketkaupan myyntipäällikkö Matti Viitanen kertoo.

– Erityisesti marraskuun myynti on ollut poikkeuksellisen hyvä. Sää voi olla yksi selittävä tekijä. Ehkä ihmiset hakevat iloa ja valoa pimeään aikaan hankkimalla koristeita.

Myynnissä olevat tekokuuset ovat aidon näköisiä. Vihreä väri on suosituin, mutta sen rinnalle ovat nousseet muunkin väriset kuuset.

Valkoinen on menettänyt jonkin verran suosiotaan. Sen ohella näkyy vaaleanpunaisia ja -sinisiä sekä huurrettuja variaatioita. Myös led-kuuset ovat yleistyneet helppokäyttöisyytensä takia, vaikka niiden myynti on vielä verrattain pientä, kerrotaan Tokmannista ja K-ryhmän viestinnästä.

Luonnonkuusi on ekologisin

Ympäristölle ystävällisin joulupuu on luonnonkuusi. Merkitystä on kuitenkin sillä, miten ja kuinka kaukaa kuusi kuljetetaan ja kuinka se hävitetään. Läheltä jalan tai kauppamatkan yhteydessä autolla noudetun kuusen ympäristökuorma jää pieneksi.

Luonnonvarakeskuksen tutkija Mikko Tikkinen arvioi kotimaisen viljellyn kuusen hiilijalanjäljeksi 1,5–3 kiloa ja Tanskasta tuodun 2–3 kiloa.

Muovikuusen ympäristöjalanjälkeen vaikuttaa merkittävästi materiaali ja kuusen koko. Tekokuuset valmistetaan pääsääntöisesti kahdesta eri muovityypistä, PVC- ja PE-muoveista, ja niiden yhdistelmistä sekä metallista. Ympäristöjalanjäljen kannalta PVC on raskaampi vaihtoehto.

– Ympäristökuorman vaihteluväli on noin kahdestatoista viiteenkymmeneen kiloon. Viimeksi mainitussa tilanteessa kuusen koko on huomattavan iso ja myös lähikuljetusmatkan oletetaan olevan pitkä.

Jos sitten puhutaan koko joulunajan kulutuksesta, kuusen osuus on Tikkisen mukaan varsin pieni verrattuna pelkästään arjen keskimääräiseen päästökuormaan, noin kolmeenkymmeneen kiloon vuorokaudessa.

– Aitokuusen käyttökuorma jakaantuu useammalle päivälle. Muovikuusen käyttöä puolestaan tulisi jatkaa kymmenestä kahteenkymmeneen vuoteen, jotta se on aidon kuusen kanssa kilpailukykyinen.

Myös mänty sopii juhlapuuksi. Lahden kaupunginpuutarhuri Kirsi Kujala esittelee muutamia joulukuusilajikkeita:

Jaa.
Exit mobile version