Viestintäsovellus Telegram voi luovuttaa rikoksesta epäillyn käyttäjän ip-osoitteen ja puhelinnumeron viranomaisille. Aiemmin yhtiö teki näin vain poikkeustapauksissa.
Veli-Pekka Hämäläinen,
Petri Jääskeläinen
Viestintäsovellus Telegram kertoo luovuttaneensa kymmenien käyttäjien tietoja Suomen viranomaisille viime vuonna.
Telegramin omien tilastojen mukaan se vastasi 24:ään Suomesta tulleeseen pyyntöön. Pyynnöt koskivat 73 käyttäjää.
Suomen viranomaisista keskusrikospoliisi (KRP) vahvistaa Ylelle Telegramin vastanneen sen tekemiin tietojenluovutuspyyntöihin. Poliisi ei kuitenkaan avaa, millaisiin juttuihin tiedot liittyvät.
Lisäksi KRP kertoo Telegramin poistaneen sisältöä tai estäneen siihen pääsyn 11 tapauksessa. Tarkistuspyynnöistä seitsemän liittyy terroristiseen sisältöön ja loput muuhun haitalliseen sisältöön.
Suojelupoliisi ei kommentoi Telegramille tekemiään pyyntöjä Ylelle, koska ne ovat salassa pidettävää operatiivista toimintaa.
Luovutti aiemmin tietoja vain poikkeustapauksissa
Telegram alkoi luovuttaa rikoksesta epäiltyjen ip-osoitteita ja puhelinnumeroja aiempaa laajemmin syyskuussa 2024. Sitä ennen yhtiö antoi käyttäjien tietoja tiettävästi vain terrorismitutkinnoissa.
Vertailun vuoksi esimerkiksi Facebookin omistava Meta on luovuttanut vuosittain satojen tuhansien käyttäjien tietoja.
Telegramin muutos tapahtui pian sen jälkeen, kun yksi sovelluksen perustajista, venäläissyntyinen Pavel Durov pidätettiin Ranskassa. Häntä syytetään useista viestipalveluun liittyvistä rikoksista.
Sovelluksen ristiriitainen maine
Telegramilla on maailmanlaajuisesti lähes miljardi käyttäjää. Se on suosittu erityisesti Venäjällä ja sen naapurimaissa, mutta myös esimerkiksi Intiassa.
Telegramilla on ollut korkea kynnys puuttua palvelussa olevaan sisältöön. Tämä on houkuttanut käyttäjiksi paitsi sananvapauden puolustajia, myös rikollisia.
Erityisesti erilaiset protestiryhmät kasvavat ja verkostoituvat Telegramissa nopeasti. Tämä nähtiin Suomessa esimerkiksi hallituksen vastaisessa Convoy-tapahtumassa vuonna 2022.
Syksyllä 2024 Telegram-ryhmillä oli puolestaan näkyvä rooli Britannian maahanmuuttovastaisten mellakoiden lietsomisessa. Yhtä suurimmista ryhmistä ylläpiti suomalainen nuori.