keskiviikko, 3 heinäkuun

Päätökset poikkeusluvista annetaan parin viikon sisällä, tiedotta Lapin ely-keskus.

Lapin ely-keskus on saanut käsiteltäväkseen 30 opetus- ja kulttuuriperusteista hakemusta, joilla haetaan poikkeuslupaa lohen kalastukseen Tenolla. Ely-keskus tiedottaa, että päätökset hakemuksista annetaan seuraavan parin viikon aikana. Hakemukset piti jättää 15.6. mennessä.

Tyypillisesti hakemuksissa esitettiin muutamien tai enintään kymmenen lohen saaliiksi ottamista. Osassa haettiin tätäkin laajempaa lohenkalastusoikeutta.

Tenolla lohenkalastus on jouduttu lohikantojen voimakkaan heikkenemisen vuoksi kieltämään jo neljäntenä vuonna peräkkäin. Toukokuussa voimaan tulleeseen kalastussääntöön lisättiin kuitenkin säännös, jonka mukaan toimivaltaiset viranomaiset voivat myöntää organisaatioille luvan kalastukseen opetus- tai kulttuuriperusteella.

Mahdollisuus poikkeuslupiin luotiin paikallisten asukkaiden ja alkuperäisväestön oikeuksien turvaamiseksi. Poikkeusluvilla halutaan turvata saamelaiseen kalastuskulttuuriin liittyvän tietotaidon ylläpitäminen ja välittyminen sukupolvelta toiselle.

Poikkeuslupia voidaan myöntää organisaatioille. Esimerkkeinä sellaisista mainitaan erilaiset viralliset tai epäviralliset yhteisöt, kuten kalatalousalue, osakaskunta tai epävirallinen kyläseura tai -kerho. Lisäksi luvan tulee olla perusteltu paikallisen ja perinnetiedon siirtämiseksi. Yksittäiset perheet ja suvut ovat toissijaisia lupaharkinnassa.

Jaa.
Exit mobile version