perjantai, 20 syyskuun

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan heijastuu suomalaisnyrkkeilijöiden ottelumahdollisuuksiin. Teresa Mäkinen hyödyntää sääntömuutosta, joka mahdollistaa kilpailun molemmissa lajeissa.

Kankaanpääläinen olympiatyylin nyrkkeilijä Teresa Mäkinen tähtää Los Angelesin olympialaisiin 2028, mutta kansainvälisten otteluiden puute aiheuttaa huolta.

Taustalla on, että Suomen nyrkkeilyliitto (SNL) erosi kansainvälisestä nyrkkeilyliitto IBA:sta viime syksynä sen Venäjän-yhteyksien vuoksi.

IBA:ssa sekä venäläiset että valkovenäläiset urheilijat saavat osallistua kilpailutoimintaan omilla maatunnuksillaan, mikä on vastoin kansainvälisen olympiakomitean suosituksia.

Suomen nyrkkeilyliitto liittyi uuteen kansainväliseen World Boxing -lajiliittoon, jossa on Suomen lisäksi 43 maata. Toiminta on vasta alussa ja kansainvälisten kilpailutapahtumien määrä vähäinen.

Lisää otteluja ammattilaiskehästä

Nyt Mäkinen hakee ottelutuntumaa ammattilaisena. Hän kohtaa espanjalaisen Clara Lopezin kuun lopussa Espanjassa.

Se ei poista haavetta olympialaisista.

Teresa Mäkisen syksyn ottelutahti on niin tiivis, että ehto neljän viikon ottelutauosta ei toteudu.

Siksi Mäkinen ottelee ammattilaisottelunsa espanjalaisen Valencian alueen lisenssillä. Se vaatii espanjalaisen osoitteen ja henkilötunnuksen.

– Osoite on jo olemassa ja paikallinen henkilötunnus NIE tulossa. Kotipaikka säilyy Kankaanpäässä eli Espanjaan ei muuteta, kertoo Mäkisen manageri Tomi Korpinen.

Mäkinen ei käytä energiaansa lisenssien pohtimiseen vaan keskittyy valmentajansa Veli Kootan kanssa kehässä tapahtuvaan.

Vielä viime syksynä Mäkinen oli epävarma koko urastaan, sillä hän joutui yllättäen sydänoperaatioon synnynnäisen sydänvian takia. Keväällä hän kuitenkin palasi kehään ja voitti kansainvälisen GeeBee-turnauksen.

Nyt otteluja riittää. Ennen ammattilaisotteluaan Mäkinen osallistuu Ruskaturnaukseen Rovaniemellä ja myöhemmin otteluita on vielä Irlannissa sekä Tammer Turnauksessa Tampereella.

– Olen tosi innoissani. Hienoa päästä näyttämään, mistä minut on tehty, Mäkinen sanoo.

Mäkinen sanoo nousevansa ammattilaiskehään Espanjassa samalla asenteella kuin amatöörikehään Suomessa.

– Kaikki tottelevat nyrkkiä.

Espanjan mestaria vastaan ilman palkkaa

Ensimmäisessä ammattilaisottelussaan Teresa Mäkisen vastustaja on tämän vuoden Espanjan mestari yhtä painoluokkaa ylempänä. Ottelu on myös hänelle ensimmäinen ammattilaisena. Panoksena on Valencian alueen mestaruus.

Mäkisen valmentaja Veli Koota on luottavainen suojattinsa kykyihin, mutta myöntää, että syksyn ottelutahti on haastava. Sellaistakin vaihetta kuitenkin tarvitaan.

Teresa Mäkinen ei saa ensimmäisestä ammattilaisottelustaan palkkaa. Manageri Tomi Korpisen mukaan 5–6 ensimmäistä ottelua menee talkoohengessä. Sen jälkeen luvassa voi olla myös isomman profiilin otteluja.

– Isommissa matseissa on jo asialliset palkkiot, hän sanoo.

Jaa.
Exit mobile version