keskiviikko, 23 lokakuun

Aluksi malmia louhittaisiin vain maa-alueelta. Myöhemmin on tarkoituksena hakea lupaa padota järvi ja louhia malmia sen pohjasta. Laki ei kuitenkaan vielä salli järven kuivatusta.

Ville Kinnunen,

Sanna Kähkönen

Valtion omistama kaivos- ja akkumateriaaliyhtiö Terrafame aikoo avata uuden avolouhoksen Sotkamoon. Louhos tulisi nykyisen kaivosalueen pohjoisosaan Kolmisoppi-nimisen järven luo.

Yhtiön on tarkoitus aloittaa louhinta Kolmisopen maa-alueella vuonna 2028, mutta louhittavaa riittäisi vain vuoteen 2033 asti.

Sen vuoksi Terrafame aikoo hakea myöhemmin lupaa kuivattaa osa Kolmisoppi-järvestä ja louhia malmia sen pohjasta.

Terrafamen on avattava uusi louhos, sillä nykyisessä Kuusilammen avolouhoksessa riittää louhittavaa enää 2030-luvun lopulle asti, jos yhtiö ei saa lupaa uudelle louhokselle.

Kolmisopesta louhittu malmi kuljetettaisiin kaivoksen nykyiseen murskausjärjestelmään, joka toimii näin:

Terrafame on jättänyt laajennuksesta ympäristö- ja vesitalouslupahakemuksen Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle (avi).

Kolmisoppi-järven osittaiselle kuivattamiselle yhtiö hakee lupaa vasta myöhemmin. Tähän on syynä se, että järvi muuttuisi niin paljon, että toiminta olisi nykyisen vesienhoitolain vastaista, eikä avi ottaisi hakemusta edes käsittelyyn.

Terrafamen kestävän kehityksen johtaja Veli-Matti Hilla arvioi, että vesienhoitolain uudistus mahdollistaa aikanaan Kolmisopen osittaisen kuivattamisen.

Tuoreessa lakiesityksessä on kohta, jonka mukaan ympäristötavoitteista voisi poiketa esimerkiksi silloin, kun hankkeesta on enemmän hyötyä kestävälle kehitykselle kuin haittaa ympäristölle.

Uusi avolouhos varmistaisi Terrafamen kaivostoiminnan 2050-luvulle asti, mikäli yhtiö saa aikanaan luvan myös järven osittaiseen kuivattamiseen.

Kyse on myös kaivostoiminnan aikatauluista. Terrafame haluaa luvan jakamisella kahteen osaan varmistaa, että Kolmisopen louhiminen saadaan käyntiin ajoissa.

Terrafame haluaa myös, että Kolmisopen laajennus määritellään EU:n strategisten raaka-aineiden tuotannoksi. Hilla on luottavainen, että hanke pääsee listalle.

– Kolmisopesta saadaan akkulaatuista nikkeliä sekä kobolttia ja kuparia. Nämä varmasti riittävät perusteluksi, että strategisen hankkeen status myönnetään.

Jaa.
Exit mobile version