maanantai, 25 marraskuun

Rikosepäily tai edes tuomio eivät automaattisesti tarkoita, että ihminen erotetaan puolueesta.

Terrorismirikoksesta epäiltynä vangittu lahtelais-nigerialainen kunnallispoliitikko Simon Ekpa ei ole ehdolla tulevissa vaaleissa kokoomuksen listalla, kertoo kokoomuksen puoluesihteeri Timo Elo.

– Kun tämä asia tuli julkisuuteen, niin silloin tuli tieto, että hän ei ole ehdokaslistalla. Ilmeisesti asia on ratkaistu jo aiemmin, Elo kertoo.

Ekpa on parhaillaan kokoomuksen edustajana Lah­den seu­dun jouk­ko­lii­ken­ne­lau­ta­kun­nassa, mutta ei ole vähään aikaan osallistunut sen kokouksiin.

Hämeen Kokoomuksen toiminnanjohtajan Pirjo Mäljän mukaan Ekpan ehdokkuudesta ei ole ollut viime aikoina puhetta, mikä voi kertoa myös siitä, ettei Ekpalla ole ollut siihen enää kiinnostusta.

Puolueesta voidaan erottaa, jos rikosepäilystä on haittaa yhdistykselle

Timo Elo korostaa, ettei hän voi ottaa kantaa yksittäisen ihmisen jäsenyyteen puolueessa.

– Ekpa on meidän mandaatillamme luottamustehtävässä, se on julkinen tieto tietysti, mutta kaikki eivät ole meidän jäseniämme.

Yleisellä tasolla hän kuitenkin sanoo, että rikosepäily tai edes tuomio eivät automaattisesti tarkoita, että ihminen erotetaan puolueesta. Erottaminen voi tulla kyseeseen, jos paikallisyhdistys katsoo, että rikosepäily tai tuomio vahingoittavat myös yhdistystä.

Mainehaittaa yhdistykselle voi tulla esimerkiksi silloin, jos sen jäsen tuomitaan vakavasta rikoksesta.

– Jokaisen henkilön on itse kannettava vastuu rikoksestaan. Mutta joskus tällaisesta rikoksesta tai epäilystä voi olla merkittävää haittaa myös yhdistykselle, ja silloin erottamisperusteet voivat täyttyä, Elo sanoo.

Simon Ekpa vangittiin torstaina 11. marraskuuta Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa todennäköisin syin epäiltynä terroristisessa tarkoituksessa tehdystä julkisesta kehottamisesta rikokseen.

Ekpa on kiistänyt rikoksen.

Jaa.
Exit mobile version