tiistai, 2 heinäkuun

Lausuntokierroksella olevan ehdotuksen mukaan lääkärissäkäynti terveyskeskuksessa voi ensi vuonna kallistua yli viidellä ja sairaalan poliklinikalla yli 20 eurolla.

Terveydenhuollon asiakasmaksujen korotukset kohdistuvat varsinkin pienituloisiin, ikääntyneisiin ja naisiin, arvoidaan THL:n tuoreessa selvityksessä. Kuva: Eeva Kuivas / Yle

Julkisen terveydenhuollon asiakasmaksujen enimmäismääriin on ensi vuoden alussa tulossa huomattavia korotuksia.

Helsinki on pitänyt terveyskeskuslääkärikäynnit ilmaisina, mutta suuri osa hyvinvointialueista veloittaa maksut asetuksen salliman enimmäismäärän mukaisina.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemän mallinnuksen mukaan nyt esitetyt korotukset osuvat kipeimmin pienituloisiin.

– Tiedetään, että terveyspalvelujen käyttö erityisesti julkisella sektorilla on yhteydessä sosioekonomiseen asemaan. Eli nämä maksukorotukset kohdistuvat esimerkiksi eläkeläisiin ja työttömiin ja pienituloisiin yleensäkin muita ryhmiä enemmän, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Jussi Tervola.

Ehdotetut korotuksen saavat osakseen kovaa kritiikkiä muun muassa sosiaali- ja terveysalan toimijoiden etujärjestöltä.

– Korotus on todella suuri, ja kun se yhdistetään siihen, että samaan aikaan sosiaaliturvaindeksit on jäädytetty, niin se tarkoittaa, että köyhimmät ja sairaimmat tässä yhteiskunnassa saavat kaksinkertaisen iskun, sanoo SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n pääsihteeri Vertti Kiukas.

Hän katsoo, että samanaikainen Kela-korvausten korostaminen on omiaan lisäämään terveyden epätasa-arvoa. Näin koska yksityisiä lääkäripalveluja, joista Kela-korvauksia voi saada, käyttävät parempituloiset.

Kiukas myös sanoo, että pitkän aikaa niin sanottuun monikanavaiseen rahoitusmalliin kuuluvia Kela-korvauksia ajettiin alas, samaan tyyliin kuin asuntolainojen korkovähennysoikeudesta luovuttiin. Nyt Kela-korvausten osalta kehitys on ollut päinvastaista.

Näin maksuja aiotaan nostaa.

Mutta voisiko julkisen terveydenhuollon asiakasmaksujen korotuksesta sitten seurata terveyspalvelujen markkinoiden näkökulmasta myös joitain hyvääkin?

Eli ovatko terveyskeskus- ja poliklinikkamaksut korotusten myötä niin korkeat, että tehokkaasti toimiva yksityislääkäri pystyisi myymään palveluja samalla hinnalla tai jopa halvemmalla?

– En usko, että päästään siihen vielä fyysisessä lähikäynnissä, mutta etäpalveluiden kilpailukyky paranee, arvioi Lääkäripalveluyritykset ry toiminnanjohtaja Ismo Partanen.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan asiakasmaksuihin ehdotetut korotukset antaisivat hyvinvointialueille mahdollisuuden periä vuodessa noin 150 miljoonaa euroa enemmän asiakasmaksuja.

Eri asia tietysti on, toteuttavatko hyvinvointialueet korotukset.

Hallitusohjelman ja kehysriihen päätösten mukaan kun julkista taloutta sopeutettaisiin vähentämällä vastaava määrä hyvinvointialueiden rahoituksesta.

Jaa.
Exit mobile version