keskiviikko, 23 lokakuun

Terveyspalvelujen tulevaisuus huolestuttaa alan ammattilaisia ja kansalaisia.

Hoidon jatkuvuus on turvattava terveyskeskuksissa perusterveydenhuollon vastaanotoilla. Tätä mieltä on yleislääketieteen professori Juha Auvinen Oulun yliopistosta.

A-studiossa tiistaina vieraillut Auvinen muistuttaa, että Suomessa ei ole saatu perusterveydenhuollon vastaanottotoimintaa kuntoon koko 2000-luvulla.

– Meillä oli erittäin hyvin toimiva perusterveydenhuolto 1990-luvulla, kun oli väestövastuumalli. Oltiin mallimaa tässä suhteessa. Vastaanotolle pääsi.

Auvisen mukaan perusterveydenhuollon palveluissa oli hyvä jatkuvuus, potilas-lääkäri -suhteen jatkuvuus ja hyvä lääkäripalvelujen saatavuus.

– Sen jälkeen on ollut 2000-luvun aikana pelkkää alamäkeä 24 vuotta, ihan tilastojen mukaan. Tämä olisi pitänyt laittaa kuntoon.

Auvisen mukaan perusterveydenhuollon korjaaminen ei maksa paljon.

– Meidän laskelmien mukaan se maksaa 160 miljoonaa euroa, että jokaiselle suomalaiselle saadaan oma lääkäri. Sillä lääkärillä on hallittu 1 200 asukkaan väestö. Vastaanotolle pääsee kahdessa viikossa.

Tutkimusnäyttöä vahvasta perusterveydenhuollosta

Auvinen harmittelee, että terveydenhuoltoon käytettävä raha ”hassataan” sektoroituneessa perusterveydenhuollossa. Hän uskoo, että homma saataisiin kuntoon jos tahdottaisiin.

– En enää odottaisi vuosia, että saadaan perustasoa vahvistettua. On ihan tieteellisen näytön mukaista, että mitä vahvempi perusterveydenhuolto on, sen kustannustehokkaampi kokonaisterveydenhuolto on.

Auvinen on vakuuttunut siitä, että kaikki puolueet ja hyvinvointialueet haluavat toimivat peruspalvelut. Pitäisi vaan kokoontua yhteen ja pohtia, miten järjestelyt saadaan käytännössä toteutettua.

Tähän asti toiminnan esteenä ovat olleet erilaiset ideologiset ongelmat, Auvinen arvelee.

– Perusterveydenhuolto on jakautunut julkiseen ja yksityiseen toimintaan, työterveyteen ja opiskelijoiden terveydenhuoltoon. Ammattilaiset jakaantuvat eri sektoreille ja julkista rahaa käytetään eri sektoreiden rahoittamiseen, hän listaa

– Meillä on muissa Euroopan maissa erittäin toimiva malli, kun tämä menee yksikanavaisesti. On julkisen puolen palkkamalli ja yrittäjämallia yhdessä, eikä toimita eri sektoreilla päällekkäin ja tuoteta sillä tavalla hukkaa.

Katso tiistain A-studio Yle Areenasta.

Jaa.
Exit mobile version