lauantai, 26 lokakuun

Valtuuston suurin ryhmä kokoomus pitää terveyskeskusmaksuja perusteltuna. SDP, vasemmistoliitto ja vihreät vastustavat terveyskeskusmaksuja.

Terveyskeskusmaksusta on nousemassa suuri poliittinen kiista Helsingissä. Toisin kuin muilla hyvinvointialueilla, Helsingissä terveyskeskusmaksua ei tällä hetkellä peritä.

Lain mukaan tällä hetkellä terveyskeskuslääkärillä käynti saa maksaa korkeintaan 23 euroa. Ensi vuonna maksu saa olla 28,20 euroa.

Helsinki julkisti viranhaltijoiden laatiman suunnitelman ensi vuoden rahankäytöstä maanantaina. Viranhaltijoiden pohjaesityksessä olivat mukana myös terveyskeskusmaksut.

Helsingin valtuuston poliittiset ryhmät ovat puineet ensi vuoden talousarviota kuluvan viikon aikana. Varsinaiset budjettineuvottelut käynnistyivät perjantaina.

Kaupunkilaiset erimielisiä

Helsinkiläisen Martin Fredrikssonin mielestä terveyskeskuksessa asiointi saisi olla maksutonta vastedeskin.

– Suututtaa, jos tällainen maksu tulee.

Fredriksson kertoo olevansa tyytyväinen terveysasemilta saamiinsa palveluihin.

Raija Ylikippari suhtauttuu maksuihin kriittisesti, mutta hänestä terveyskeskusmaksuja voi periä, jos tämä on palvelujen rahoittamisen vuoksi välttämätöntä.

Helsingin kaupunginvaltuuston suurista valtuustoryhmistä SDP, vihreät ja vasemmistoliitto vastustavat terveyskeskusmaksujen käyttöönottoa. Terveyskeskusmaksuja vastustavien mielestä maksuista saatavat tuotot jäisivät lopulta pieniksi.

– Maksujen perimisestä syntyisi hallinnollista työtä ja kuluja, vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Amanda Pasanen sanoo.

Maksuista on arvioitu kertyvän noin 8 miljoonaa euroa vuodessa.

”Maksut ovat pienituloisille hankala asia”

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Mia Haglund on huolissaan siitä, että maksut saattaisivat nostaa kynnystä hakeutua hoitoon.

– Maksut ovat etenkin pienituloisille hankala asia.

Vasemmistoliiton Haglund, SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma sekä vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Amanda Pasanen korostavat, että hoitoon hakeutumisen pitkittyminen saattaa pahentaa terveysongelmia ja sairauksien hoito tulla entistä kalliimmaksi myöhemmässä vaiheesssa.

– On tärkeää mahdollistaa matalankynnyksen hoitoonpääsy. Tämän vuoksi maksuista tulisi pidättäytyä, Heinäluoma sanoo.

Helsingin kaupunginvaltuuston suurimmassa ryhmässä kokoomuksessa terveyskeskusmaksujen käyttöönottoa pidetään perusteltuna. Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajan Maarit Vierusen mukaan palveluiden rahoitusta on syytä vahvistaa myös maksuja perimällä.

– On hyvä muistaa, että maksut kattavat rajallisen, mutta tärkeän osan palveluita ja ovat jo muilla hyvinvointialueilla käytössä, Vierunen sanoo.

Vierusen mukaan maksu ei saa kuitenkaan muodostua kohtuuttomaksi esteeksi, siksi muun muassa alaikäisten käynnit olisivat maksuttomia ja maksuissa olisi katto eli niitä perittäisiin kolmesta käynnistä vuodessa.

Jaa.
Exit mobile version