sunnuntai, 8 syyskuun

Ministeri Kaisa Juuson mukaan Ratamokeskuksen yöpäivystyksen lakkauttaminen ei ole varmaa, ennen kuin sillä on eduskunnan ja tasavallan presidentin hyväksyntä.

Venla Rakkola,

Maija Tuunila

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.) vieraili tänään maanantaina Kouvolassa.

Vierailun aikana Juuso vieraili katsomassa sairaalakeskus Ratamoa, jonka yöpäivystystä esitetään lakkautettavaksi, ja tapasi Kouvolan kaupungin ja Kymenlaakson hyvinvointialueen johtoa. Juusolle myös luovutettiin adressi, jossa puolustettiin sairaalakeskus yöpäivystyksen säilyttämistä.

Ministeri Juuson mukaan Ratamon yöpäivystyksen lakkautus ei ole varmaa, ennen kuin se on saanut eduskunnan ja tasavallan presidentin hyväksynnän. Lausuntopalautetta voi hänen mukaansa antaa kuka tahansa 1. heinäkuuta saakka.

– Minulla ei ole kantaa tähän asiaan, ennen kuin olen perehtynyt kaikkiin lausuntopalautteisiin, ja niitä on ministeriössä tarkasteltu. Mutta syventävää tietoa on tullut monesta pienestä yksityiskohdasta ja muutamasta isommastakin.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus on esittänyt Kouvolan sairaalakeskus Ratamon yöpäivystyksen lakkauttamista osana valtiontalouden säästöpakettia.

Suunnitelma on herättänyt kouvolalaisissa huolta, sillä vajaan 80 000 asukkaan kaupungin alueella sijaitsee muun muassa Suomen suurin varuskunta Vekaranjärvellä, useita tehtaita, keskimääräistä vanhempia asukkaita sekä paljon kesäasukkaita.

Laskelmista keskustellaan vielä

Kymenlaakson hyvinvointialueen laskelman mukaan yöpäivystyksen lakkauttaminen toisi säästöjen sijaan ainakin noin 2,5 miljoonan euron vuosittaiset lisämenot. Lisäkuluja tulisi esimerkiksi ambulanssien ja henkilökunnan lisäämisestä.

Ministeri Kaisa Juuson mukaan alueiden kanssa voidaan vielä keskustella, jos vaikuttaa siltä, että hallituksen esityksen ja alueiden laskelmat on tehty eri perusteilla.

– Tämä on normaalia päätöksentekoprosessia. Laskelmat on tehty niin hyvin kuin virkakunta on ne osannut tehdä. Ne perustuvat erilaisiin tilastoihin ja hyvinvointialueilta saatuihin tietoihin.

Esimerkiksi Vekaranjärven varuskunnan läheinen sijainti on Juuson mukaan yksi näkökulma, jota punnitaan. Hän olettaa, että myös Puolustusvoimat lähettää asiasta lausunnon.

Juuso vastaanotti vierailullaan myös Ratamokeskuksen yöpäivystyksen säilyttämistä puoltavan adressin, jonka oli allekirjoittanut lähes 40 000 ihmistä. Hänen mukaansa adressi otetaan vakavasti.

– Näitä adresseja tulee jokaiselta alueelta, joita tämä hallituksen esitys koskettaa. En muista, olisiko yhtään aluetta, josta ei adressia olisi tullut. Mutta näin monta nimeä ei niissä ole toistaiseksi ollut.

Kouvolasta löytyy pippuria

Kouvolalainen Taru Salmi toimitti ministeri Kaisa Juusolle adressin isossa Kouvolan kestokassissa, joka painoi lähes 12 kiloa. Adressin noin 39 700 nimeä kerättiin noin kuudessa viikossa, suurin osa niistä Kouvolasta, mutta osa myös muualta Suomesta ja ulkomailta asti.

Salmi kuvailee adressin luovuttamista jännittäväksi.

– Tilanne oli aika lyhyt, mutta siitä jäi sellainen tunne, että asioille oikeasti tehdään jotain. Nyt on herännyt vahva luotto siihen, että koko Kouvolan kaupunki tekee yhteistyötä.

Ratamokeskuksen puolesta järjestettiin Kouvolassa mielenosoitus 11. toukokuuta, johon osallistui arviolta noin tuhat ihmistä. Salmen mukaan myös Helsinkiin ollaan suunnittelemassa mielenosoitusta.

– Kaikki kivet käännetään ja periksi ei anneta. Kouvolasta löytyy kyllä pippuria, ja tässä asiassa ei anneta periksi.

Jaa.
Exit mobile version