perjantai, 11 lokakuun

Muskin mukaan Teslan automaattitaksi on 10–20 kertaa turvallisempi kuin ihmisen ajama auto.

Sähköautovalmistaja Teslan toimitusjohtaja Elon Musk esitteli torstaina uuden itseajavan ”robotaksin”, Cybercabin.

Ilman kuljettajaa operoivien automaattitaksien valmistus alkaa Muskin mukaan vuonna 2026. Markkinoille ne tulisivat ennen vuotta 2027.

Yhtiö suunnittelee autojen koeajoa Texasissa ja Kaliforniassa ensi vuonna.

Täyssähköisessä Cybercabissa ei ole ohjauspyörää eikä polkimia. Ajoneuvon lataaminen tapahtuu langattomasti.

Musk vakuutteli, että Teslan robotaksit ovat 10–20 kertaa turvallisempia kuin ihmisen ajamat autot. Niiden toiminta nojaa tekoälyyn ja kameroihin.

Musk sanoi torstaina pidetyssä markkinointitilaisuudessa Los Angelesissa, että markkinoille tullessaan Cybercabit maksaisivat alle 30 000 dollaria eli noin 27 500 euroa.

Tesla pyrkii luomaan itse ajavien taksien verkoston, jossa asiakkaat voisivat tilata taksin Teslan sovelluksella. Teslojen omistajat voisivat Muskin vision mukaan myös tarjota omaa autoaan robotaksiksi.

Suunnitelmiin suhtaudutaan skeptisesti

Teslan kilpailijoista esimerkiksi Googlen Waymo on pilotoinut omia robottitaksejaan muutaman vuoden ajan. Automaattitaksien kehittämiseen vaadittava teknologia on kuitenkin osoittautunut haastavaksi, ja niiden sääntely on tiukkaa.

Musk sanoi ensimmäisen kerran vuonna 2016, että täysin automatisoitu auto olisi kahden vuoden päässä. Sen jälkeen hän mainosti vuoden 2019 markkinoille ajoneuvoa, joka olisi niin älykäs, että asiakkaat voisivat jopa nukkua ajon aikana.

Lupaukset jäivät täyttymättä, ja siksi osakkeenomistajat ovat olleet skeptisiä myös Muskin uusia visioita kohtaan. Epäilyksiä ovat herättäneet muun muassa robotaksien aikataulu ja niissä käytetty teknologia.

Muskilla esitteli tilaisuudessaan muitakin kunnianhimoisia visioitaan. Niihin lukeutuu muun muassa massakuljetusajoneuvo Robovan, joka ei myöskään sisällä ohjauspyörää, polkimia eikä kuljettajaa.

Robovan voisi kuljettaa jopa 20 henkilöä, ja ajoneuvo voitaisiin muuntaa tavarankuljetukseen, Musk sanoi. Hän ei kuitenkaan antanut enempää yksityiskohtia Robovanin tuotannosta tai aikataulusta.

Lähteet: AFP, Reuters

Jaa.
Exit mobile version