sunnuntai, 19 toukokuun

Yö livahti nopeasti ohi Lohjan Hyvelänjärvellä, jossa tekoäly haastoi ihmiskorvat lintujen aamukonsertissa. Aamun lopuksi koettiin yllätys.

Sunnuntai-aamuna 5. toukokuuta luontotoimittajat Asko Hauta-aho ja Minna Pyykkö sekä Birdlifen lintuasiantuntija Jan Södersved olivat kuuntelemassa lintujen aamukonserttia Hyvelänjärvellä Lohjalla jo kuudetta kertaa.

Perinteiseksi muodostunut keväisen aamukonsertin kuuntelu alkoi tähtitaivaan alla aamuyöllä kahdelta ja jatkui aamuyhdeksään asti. Tällä kertaa mukaan oli kutsuttu myös Muuttolintujen kevät -sovellusta kehittäneet Patrik Lauha ja Ari Lehtiö. Tarkoituksena oli testata, miten hyvin kännykkäsovellus pystyi tunnistamaan aamun laulajia.

Laulu jatkuu tähtiyöstä auringon nousuun

Vaikka yö oli tähtikirkas, oli kuitenkin melko lämmintä, kahdeksan astetta. Satakieli lauloi pimeässä, kun osallistujat saapuivat Lohjalle.

Radiolähetyksen äänistä vastaava Tommi Slotte ajoi lähetysauton pellon rantapenkereelle viljasiilon viereen, ja viritti yhdessä Asko Hauta-ahon kanssa mikrofonit yli sata vuotta sitten kuivatun Hyvelänjärven pellon reunaan ja viereiseen pieneen metsäsaarekkeeseen.

Ylen mikrofonien lisäksi maastoon vietiin pieniä mikrotietokoneita, joihin oli liitetty suuntamikrofoni. Laitteisto ja siihen ohjelmoitu ohjelmisto hyödynsi samaa menetelmää kuin Muuttolintujen Kevät -mobiilisovellus, mutta toimitti ääninäytteen analysoitavaksi minuutin välein.

Ari Lehtiö oli askarrellut mikrofoneihin varmuuden vuoksi etukäteen myös sateen ropinaa estävät hienot sammalkatokset, mutta niitä ei tällä kertaa tarvittu. Hyvissä ajoin ennen kahta kaikki oli valmiina ja konserttivieraat istuivat penkereelle retkituoleihin kuuntelemaan yötä.

Läheisen Nummen joen keväinen tulviminen oli saanut pellot veden valtaan. Veden pinta hohti jo pimeässä vaaleana, ja valon määrä lisääntyi melko nopeasti.

Pimeässä kuului tundra- ja valkoposkihanhien pajatusta ja töyhtöhyyppien naukaisuja. Kolmen jälkeen aloittivat kiuru ja rastaat, räkättirastas, laulurastas ja mustarastas. Neljältä peltomikrofonin ääreen asettui innokas kovaääninen keltasirkku. Ensimmäinen peippo, sini- ja talitiaiset sekä voimakkaasti huhuileva sepelkyyhky ehtivät ääneen ennen auringonnousua. Viiden jälkeen auringon noustua konserttiin liittyivät myös pajulintu, tikli, västäräkki, mustapääkerttu ja myöhemmin esimerkiksi kottarainen, mustapääkerttu, hemppo.

Suokukkoja aamulennolla

Valon määrän lisääntyessä myös näköhavaintojen määrä kasvoi. Silloin selvisi, että tulvivalla pellolla oli tyllejä, pikkutylli, tukkasotkia, telkkiä ja jouhisorsia.

Kaikkein yllättävimmältä näyttivät kuitenkin sadat eriväriset matalassa vedessä kahlailevat suokukot, jotka olivat pysähtyneet Hyvelänjärven pelloille muuttomatkallaan.

Niiden äänetön lento yhtenä välkehtivänä rintamana aamuauringossa oli lopulta aamun hienoimpia näkyjä. Suokukot eivät voineet tallentua sovelluksen lajilistaan, koska ne eivät juurikaan ääntele.

Kilpailussa ihmishavainnoijat kirjasivatkin erikseen muistiin kaikki lintuhavainnot ja kuulohavainnot. Jälkimmäisiä verrattiin sitten sovelluksen havaintoihin.

Ratkaisun hetket ennen yhdeksää

Leikkimielisen kilpailun jännitys säilyi loppuun asti. Vähän ennen yhdeksää Minna Pyykön maailma -radio-ohjelmassa käytiin läpi molempien joukkueiden tulokset. Ihmisjoukkueeseen tosin kuuluivat kaikki paikalla olleet, myös sovelluksen kehittäjät, jotka kilpailivat siis kahdella rintamalla.

Ihmisjoukkue voitti lopulta niukasti 37 äänihavainnolla sovelluksen 34 ääntä vastaan. Sovelluksen äänitunnistuksia kehittänyt Patrik Lauha oli kuitenkin hyvin tyytyväinen tulokseen. Tekoälymallin tulokseen oli valittu vain luotettavimmat havainnot, joiden varmuus oli sovelluksen mukaan yli 90 %.

Tällä tavalla rajattuna sovellus kuuli aamussa 36 lajia, joista kaksi osoittautui vääriksi tunnistuksiksi. Toinen virhemäärityksistä oli ilmeisesti muiden hanhien ääntelyyn sekoittunut metsähanhihavainto. Toinen väärä tunnistus oli luhtahuitti, jonka äänen sovellus oli erottavinaan satakielen äänestä. Tämän satakielikoiraan laulu oli kuitenkin niin hämäävä todellisuudessakin, että myös ihmisjoukkue pohti hetken aikaa, kuuluiko yössä myös huitin ääni.

Sovelluksesta iloa kansalaisille, tutkijoille ja linnuille

Mallin pärjääminen lähes ihmisasiantuntijan veroisesti oli kehittäjille iso ilo. Muuttolintujen kevät -sovellus on ollut ladattavissa keväästä 2023 alkaen. Se on osoittautunut valtavan suosituksi – yli 3 miljoonaa äänitystä ja yli 250 000 käyttäjää tähän mennessä.

Sovelluksen avulla moni suomalainen on kertonut oppineensa tunnistamaan ja huomaamaan pihapiirinsä laulajia. Samalla sovellus tallentaa tutkijoiden käyttöön tietoa linnuista. Sitä tarvitaan lintututkimuksen ja lintujen suojelun kannalta.

Vaikka linnunlaulujen aamussa oli käynnissä kilpailu tekoälyn ja ihmiskorvien välillä, sovelluksen kehittämisen tavoitteena ei kuitenkaan ole kilpailla lintuharrastajien taitojen kanssa. Se on sovelluksen kehittäjien mukaan päinvastoin tarkoitettu tukemaan ja auttamaan tutkimusta keräämällä ääniä sielläkin, mihin lintututkijat ja harrastajat eivät ehdi havaintoja tekemään.

Äänitysten määrä yllätti kaikki

Linnunlaulujen aamun toiveena oli myös innostaa suomalaisia kuuntelemaan oman lähipiirinsä lintuja ja tallentamaan aamun äänimaisemaa. Tätä varten toivottiin sovelluksen kautta äänityksiä klo 2 ja 8 välisenä aikana. Ennen kello yhdeksää sunnuntaiaamun radiolähetyksessä selvisi, olivatko kuulijat tarttuneet ideaan.

Tulos yllätti kaikki läsnäolijat. Uskomaton määrä suomalaisia oli valvonut aamua linnunlaulujen merkeissä niitä äänittäen. Äänityksiin osallistui yli 4 500 käyttäjää, jotka tekivät yli 13 000 äänitystä ja yli 43 000 lajihavaintoa. Näistä löytyi lähes sata luotettavasti tunnistettua lintulajia, jotka ovat laulaneet saman keväisen aamun aikana eri puolilla Suomea.

Havaitut lintulajit

Ihmisjoukkueen Hyvelänjärven lintulista, yhteensä 52 lajia (tummalla kuullut):

02: tundrahanhi, valkoposkihanhi, kurki, valkoviklo, satakieli, töyhtöhyyppä

03: liro, kiuru, kanadanhanhi, räkättirastas, laulujoutsen, tavi, kalalokki, pajusirkku, laulurastas, mustarastas

04: keltasirkku, talitiainen, tuulihaukka, peippo, sinitiainen, varis, jouhisorsa, suokukko, naurulokki, lapasorsa, telkkä, sepelkyyhky

auringon nousu 05.08

05: mustapääkerttu, mustaviklo, pikkulokki, naakka, kuikka, haapana, pajulintu, tikli, västäräkki, sinisorsa, pikkutylli, tylli, rantasipi

06: tukkasotka, pikkukuovi, punakylkirastas, pikkuvarpunen

07: pensaskerttu, kottarainen, hemppo

08: räystäspääsky, hernekerttu, kalatiira, kulorastas

Lintujen kevätmuutosta puhutaan myös suorassa Muuttolintujen kevät -lähetyksessä tiistaina 7.5. klo 18-20 Yle Radio Suomessa. Kysy linnuista ja kerro omia havaintojasi!

Jaa.
Exit mobile version