sunnuntai, 6 lokakuun

Muun muassa Vantaan kaupunki torjuu katualueiden rikkakasveja kuumalla vedellä.

Moni kotipuutarhuri tietää varsin hyvin sen tunteen, kun vastahoidetulla pihalla voikukat tuntuvat nousevan esiin heti, kun silmä välttää.

Kaupoissa myydään erilaisia kemiallisia torjunta-aineita, mutta ne voivat olla haitallisia maaperälle ja vesistöille. Myös Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kannustaa käyttämään rikkakasvien torjunnassa vaihtoehtoisia menetelmiä kemiallisten aineiden sijaan.

Yksi konsti on simppeli ja luonnolle turvallinen: kaada kuumaa vettä rikkakasvin päälle.

Testasimme kikan – katso, kuinka voikukalle kävi:

Varovaisuus tärkeää

Luonnonvarakeskuksen tutkija Pentti Ruuttusen mukaan kotipuutarhuri voi päästä eroon rikkakasveista jo 50-asteisella vedellä.

Rikkakasvin kasvisolukot sekä kyky tuottaa proteiineja kärsivät kuumakäsittelyssä, minkä seurauksena kasvu heikkenee tai tyrehtyy kokonaan. Syväjuurisen lajin, kuten voikukan, kohdalla koko juuri pitäisi saada ympäröityä kuumalla vedellä riittävän kauaksi aikaa.

– Suosittelen välttämään kaikkea kemiallista torjuntaa ja suosimaan kuuman veden käyttöä niin kauan, kuin sen pystyy tekemään turvallisesti, hän sanoo.

Markkinoilla on saatavilla rikkakasvien torjuntaan tarkoitettuja laitteita, joilla kuuman veden saa suuttimen kautta rikkakasviin turvallisesti. Tällöin palovammariski ei ole niin suuri, mutta laitteiden hinnat liikkuvat usein yli tuhannessa eurossa.

– Ne ovat kalliita. Ymmärrän, että kaikki kotipuutarhurit eivät niitä halua käyttää. Mutta ilman muuta se on turvallisin vaihtoehto, ja sillä saa suurempiakin alueita käsiteltyä.

Ruuttusen mukaan nurmikoilla tehokkain konsti voikukkien torjuntaan on usein kitkeminen. Lisäksi nurmiheinä ei tällöin vahingoitu kuumasta vedestä.

On hyvä muistaa, että myös rikkakasvit toisaalta lisäävät luonnon monimuotoisuutta ja tarjoavat vierailupaikkoja pölyttäjille.

Vantaalla rikkakasveja torjutaan nyt vain vedellä

Rikkakasvien torjuntaan käytettäviä laitteita käyttää myös esimerkiksi Vantaan kaupunki, joka torjuu kadunvarsilla rikkakasveja kuumavesikäsittelyllä nyt koko kaupungin alueella.

Ainakin aiemmin kuumalla vedellä on kitketty kadunvarsilta rikkakasveja myös Helsingissä, Mäntsälässä ja Tampereella.

Kemiallisen torjunta-aineen eli glyfosaatin käyttö on lopetettu Vantaan katualueilla kokonaan, koska Tukes on määrännyt, ettei valmistetta saa enää käyttää päällystetyillä tai kivetyillä alueilla.

Glyfosaatti on yksi eniten myydyistä kasvinsuojeluaineista Suomessa.

Jaa.
Exit mobile version