torstai, 21 marraskuun

Venäjän talous osoittaa useita klassisia merkkejä ylikuumenemisesta. Sen vaikutukset saatetaan nähdä jo ensi vuonna, brittilehti The Economist arvioi.

Venäjän talouskasvun odotetaan hidastuvan ensi vuonna. Kuva: EPA-EFE

Venäjän talous uhkaa ajautua ensi vuonna vaikeuksiin, brittilehti The Economist kertoo.

Useimmat keskuspankit laskevat tällä hetkellä ohjauskorkojaan talouskavun vauhdittamiseksi. Venäjällä kehitys on päinvastainen.

Venäjällä ohjauskorko kohosi lokakuussa jo 21 prosenttiin. Vuoden loppuun mennessä koron odotetaan nousevan 23 prosenttiin.

Sotaa käyvälle maalle niin suuri korkotaso on poikkeuksellista, The Economist arvioi.

Talouskasvu ei takaa vakautta

Venäjän talous kasvoi länsimaiden pakotteista huolimatta 3,6 prosentilla viime vuonna. Vielä tänä vuonna saman tahdin odotetaan jatkuvan.

Brittilehden mukaan tämä on saattaa enteillä tulevista vaikeuksista.

Venäjä on ensi vuonna kasvattamassa puolustusmenojaan neljänneksellä. Kun puolustuksen sekä turvallisuus- ja tiedustelupalvelujen budjetit lasketaan yhteen, muodostaa se ensi vuonna yli 40 prosenttia Venäjän valtion kuluista ja vastaa lähes kymmenesosaa maan bruttokansantuotteesta (BKT).

Venäjällä inflaatio on nostanut tavaroiden ja palveluiden hintoja jo kahdeksalla prosentilla. Kuva: EPA-EFE

Maan valtionvelka on kasvanut sodan aikana 10 prosenttia 16 prosenttiin suhteessa maan BKT:hen, mikä kertoo valtion tulojen ja kulujen epäsuhteisuudesta.

Venäjällä työttömyysaste on tällä hetkellä vain 2,4 prosenttia. Miesvaltaisia aloja koskevan työvoimapulan ja vapaaehtoisten sotilaiden rekrytointiongelmien vuoksi maa joutuu palkkaamaan sotilaita Pohjois-Koreasta.

Maassa inflaatio on noussut kahdeksaan prosenttiin. Samalla talous osoittaa useita klassisia merkkejä ylikuumenemisesta.

Kovan inflaation keskellä kansalaisten verotuksen kiristäminen olisi presidentti Vladimir Putinille epäsuotuisaa. Se suututtaisi todennäköisesti suuren osan kansalaisista ja olisi ristiriidassa Kremlin propagandan kanssa, jonka mukaan talous voi tällä hetkellä hyvin.

Kiina on kallis ystävä

Venäjän vaikeuksia syventää The Economistin mukaan sen riippuvuus Kiinasta.

Venäjä maksaa Kiinan palveluksista kovaa hintaa. Samalla jo kolmasosa Venäjän maahantuonnista ja 90 prosenttia maan sotateollisuuden kaipaamasta mikroelektroniikasta tulee juuri Kiinasta.

Vladimir Putin ja Xi Jinping tapasivat Brics-ryhmittymän kokouksessa lokakuussa. Kuva: Maxim Shipenkov / EPA

Ensi vuonna Venäjän talouskasvun odotetaan hidastuvan. Samalla korkea korkotaso hillitsee yritysten ja kansalaisten kulutusta sekä vähentää investointeja.

Tänä vuonna yritysten konkurssit ovat lisääntyneet Venäjällä viidenneksellä. Ensi vuonna tahti uhkaa kiihtyä.

Putin saattaakin toivoa, että Yhdysvaltain vastavalittu presidentti Donald Trump lunastaa lupauksensa ja päättää sodan nopeasti, brittilehti arvioi.

Jaa.
Exit mobile version