lauantai, 18 toukokuun

Tutkimusprofessori Ilmo Keskimäen mukaan tutkimustietoon perustuvia hoitosuosituksia ei pidä muuttaa poliittisilla päätöksillä.

– Ei näitä ole selvitetty millään lailla tarkemmin, toteaa THL:n tutkimusprofessori Ilmo Keskimäki terveydenhuoltoon kohdistuvista leikkauksista.

Hallitus tavoittelee lisäsäästöjä sotesta esimerkiksi tiivistämällä sairaala- ja päivystysverkkoa. Osassa sairaaloista lakkautetaan yöpäivystys ja ympärivuorokautinen leikkaussalivalmius.

Keskimäki on huolissaan siitä, että säästöpäätöksiä on tehty ilman perusteellista vaikutusarviointia ja harkintaa.

Jotkut piirteet antavat Keskimäen mukaan ymmärtää, että hallitus ei ole tietoinen siitä, mitä se on päättänyt.

Hän nostaa hallituksen aikeen rajata erikoissairaanhoidon palveluvalikoimasta estetiikkaa lähenevän plastiikkakirurgian.

– Oli myös keskustelua hoitosuositusten muuttamisesta. Nämä ovat sen tyyppistä mikromanageerausta, jolle ei ole perusteita.

Keskimäki lisää, että hoitosuositukset perustuvat tutkittuun tietoon, eikä niitä voi muuttaa toiseksi poliittisella päätöksenteolla.

Hallituspuolueiden edustajista koostuva työryhmä laati kevään aikana kehysriihtä varten säästöpaketin, jolla on määrä hillitä Suomen velkaantumista.

Viime viikon kehysriihessä päätettiin työryhmän suunnitelman perusteella terveydenhuoltoon kohdistuvista lisäleikkauksista.

STM:n mukaan sairaalaverkon muutoksilla saavutetaan noin 26 miljoonan euron säästö. Eri mieltä on ainakin Kymenlaakson hyvinvointialue.

Kymenlaakson laskelmien mukaan Kouvolan sairaalan yöpäivystyksen lopettaminen toisi säästön sijaan vähintään neljä miljoonaa euroa lisäkustannuksia ja summa voisi nousta jopa 9 miljoonaan euroon.

Juttu päivittyy.

Katso keskiviikon A-studio Yle Areenassa.

Jaa.
Exit mobile version