lauantai, 12 lokakuun

Hallituksen Kela-korvausuudistus koskee erityisesti yli 65-vuotiaita, jotka voivat ensi vuonna päästä yksityiselle lääkäriin julkisen puolen hinnalla.

Rahat eivät välttämättä riitä hallituksen ja Kelan valmistelemaan kokeiluun, joka koskee yli 65-vuotiaiden yksityisiä lääkärikäyntejä. Näin pelkää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Liina-Kaisa Tynkkynen.

Hallitus kertoi äskettäin, että se haluaa luopua Kela-korvausten nostosta. Terveydenhuollon korvauksia oltiin aikeissa nostaa 30 eurosta 50 euroon, mutta suunnitelma hylättiin.

Sen sijaan yli 65-vuotiaille kokeillaan yksityisiä yleislääkärikäyntejä julkisen terveydenhuollon asiakasmaksun hinnalla, koska aiempi malli ei auttanut hoitojonojen lyhentämisessä. Ensi vuonna omavastuu on noin 28 euroa.

Hallitus on varannut noin puoli miljardia yksityislääkärien Kela-korvauksiin, ja valtion suora rahoitus on 335 miljoonaa euroa.

Ylen aamussa vieraillut Tynkkynen on huolissaan rahojen riittävyydestä.

– Jos kaikki yli 65-vuotiaat pääsevät käyttämään näitä palveluita, mitä sinänsä en vastusta missään mielessä, niin tietysti hyvä kysymys on, että miten se rahoitetaan myös pitkällä aikavälillä, sanoo Tynkkynen.

Tynkkysen mukaan yksittäisen pistemäisen ratkaisun tekeminen voi olla ongelmallista, jos mahdollisuuksia jatkumolle ei ole.

Hän myös pohtii, pitäisikö julkisen puolen paineen vähentämisen sijaan hakea ratkaisuja, joilla terveydenhuollon palvelujärjestelmä toimisi niin, että palveluita saavat kaikki.

– Tässä nimenomaisessa ratkaisussa on siinä mielessä potentiaalia, että palvelutarve kasvaa iän myötä, ja toisaalta yli 65-vuotiaiden joukko on vahvasti edustettuna terveysasemien palveluissa, Tynkkynen sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriö: Pilottihanke ei ole pistemäinen ratkaisu

Sosiaali- ja terveysministeriön etuusyksikön johtajan Essi Rentolan mielestä ratkaisu yli 65-vuotiaita koskevasta pilottihankkeesta on hyvä ja eteenpäin katsova.

– Tämä ei ole pistemäinen, vaan tähän nimenomaan yhdistyy myös omalääkärikokeiluhanke, jossa myös on tarkoituksena arvioida Kela-korvausten hyödyntämistä omalääkärimallissa, sanoo Rentola.

Omalääkärimallissa pyritään siihen, että asiakasta hoitava taho ei muutu.

Rentola painottaa, että kokeilun tuottamia tietoja seurataan ja vaikutuksia arvioidaan.

– Tämä on terveydenhoitojärjestelmän kokonaisuuteen kytkeytyvää työtä, summaa Rentola.

Keskustelu Kelan korvauksista jatkuu lauantaina Ykkösaamussa. Vieraana on Kelan pääjohtaja Outi Antila, haastattelijana Seija Vaaherkumpu. Suora lähetys TV1:ssä, Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa alkaa lauantaina kello 10.05.

Jaa.
Exit mobile version