maanantai, 1 heinäkuun

Yhdysvalloissa viime yönä järjestetty vaaliväittely presidentti Joe Bidenin ja Donald Trumpin välillä herätti Bidenin puolueessa yhden keskeisen kysymyksen: voivatko demokraatit vielä vaihtaa presidenttiehdokastaan alle kaksi kuukautta ennen puoluekokousta.

81-vuotiaan Bidenin esiintymistä väittelyssä on luonnehdittu katastrofiksi. Flunssainen Biden näytti heiveröiseltä ja haparoi vastauksissaan.

Demokraatit valitsevat virallisesti presidenttiehdokkaansa vasta elokuun puoluekokouksessa. Istuva presidentti ilmoitti pyrkivänsä jatkokaudelle jo yli vuosi sitten, minkä vuoksi puolueessa ei ole käyty todellista ehdokaskilpailua.

Tänään perjantaina Bidenin neuvonantajat ilmoittivat uutiskanava CNN:lle, ettei presidentti aio luopua presidenttikisasta.

Perjantaina presidentti esiintyi huomattavasti energisempänä kampanjatilaisuudessaan Pohjois-Carolinan pääkaupungissa Raleigh’ssa, vaikkakin yski puhuessaan kannattajilleen.

– Olen täällä Pohjois-Carolinassa yhdestä syystä: aion voittaa osavaltiossa marraskuussa, Biden sanoi.

Puheessaan Biden sätti Trumpia tutulla asearsenaalilla: presidentti muun muassa muistutti Trumpin heikosta pandemianhoidosta, oikeussotkuista sekä tämän pyrkimyksistä muuttaa viime presidentinvaalien tulosta.

Biden myös kommentoi keskustelua torstaisesta vaaliväittelystä. Hän vakuutti, ettei olisi lähtenyt tavoittelemaan jatkokautta, ellei uskoisi pystyvänsä hoitamaan presidentin virkaa.

– Tiedän, etten ole nuori mies. En kävele yhtä vaivattomasti kuin ennen, en puhu yhtä sujuvasti kuin ennen, en väittele yhtä hyvin kuin ennen, Biden sanoi.

– Tiedän kuitenkin, kuinka hoitaa tämä tehtävä. Tiedän, kuinka asioita saadaan aikaiseksi.

Kärkipoliitikot puolustavat

Bidenin näkyvät puoluetoverit ovat julkisuudessa keskittyneet vahingon minimoimiseen ja puolustaneet presidenttiä.

Varapresidentti Kamala Harris ylisti uutiskanava CNN:n haastattelussa Bidenin presidenttikautta ja sanoi, ettei tätä voida tuomita presidenttinä 1,5 tuntia kestäneen väittelyn perusteella.

– Alku oli hidas, se on selvää kaikille. En rupea väittelemään siitä, Harris sanoo.

Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom, jota on veikattu mahdolliseksi korvaavaksi ehdokkaaksi Bidenin tilalle, oli samoilla linjoilla varapresidentin kanssa.

– En koskaan aio kääntää selkääni presidentille, Newsom sanoo.

Suorasanainen kannanotto Bidenin puolesta tuli Pennsylvanian osavaltion senaattorilta John Fettermanilta. Senaattori itse voitti osavaltion senaattoripaikan selviydyttyään aivoinfarktista ja suoriuduttuaan huonosti vaaliväittelyssä vuoden 2022 välivaaleissa.

– Kukaan ei tiedä minua paremmin, että rankka väittely ei kerro kaikkea henkilöstä ja tämän ansioista, Fetterman kirjoittaa yhteisöpalvelu X:ssä.

Fetterman myös kutsui Bidenin korvaamista pohtivia demokraatteja ”haaskalinnuiksi” ja käski alatyylisesti heidän ”nyt jo v***u rauhoittua”.

Kongressin alahuoneen entinen puhemies ja vaikutusvaltainen demokraatti Nancy Pelosi vastasi yksiselitteisesti ”ei” kysyttäessä, tarvitseeko puolue uuden presidenttiehdokkaan.

– Esiintyminen itsessään ei ollut loistavaa, mutta arvojen näkökulmasta se jätti sen toisen tyypin varjoonsa, Pelosi kommentoi kongressitalolla The New York Timesille.

Kulisseissa painettiin paniikkinappia

Mediatietojen mukaan väittely sai muun muassa demokraattipuolueen rahoittajat hikoilemaan.

– Todennäköisyys toisen Trumpokalypsin toteutumiselle kasvoi juuri, merkittävän demokraattien rahoittajan, Reid Hoffmanin neuvonantaja Dmitri Mehlhorn sanoo demokraattipiireille lähettämässään sähköpostissa.

Mehlhorn vetoaa, että kaikki ottaisivat syvään henkeä ja pohtisivat tilannetta rauhassa.

Kulisseissa Bidenia on vaadittu myös astumaan syrjään. Kolme demokraattipuolueen mahdollisia presidenttiehdokkaita lähellä olevaa strategia kertovat Politicolle saaneensa väittelyn aikana tekstiviestitulvan. Yksi neuvonantajista kertoo saaneensa pyyntöjä, että hänen edustamansa poliitikko astuisi ehdolle Bidenin korvaajaksi.

Toinen neuvonantajista kertoi, että useat tärkeät rahoittajat sanoivat väittelyn olevan katastrofi, ja että puolueen on tehtävä asialle jotain.

Korkea-arvoinen demokraattijohdon neuvontantaja kertoo Politicolle, ettei ”kukaan odottanut Bidenilta loistavaa suoritusta, mutta ei myöskään tätä mahalaskua”.

– Ainoa valopilkku on, että tämä tapahtui kesäkuussa eikä lokakuussa, neuvontantaja sanoo.

Kaikesta tästä huolimatta Bidenin kampanjatiimi ilmoitti perjantaina, että se oli onnistunut keräämään 14 miljoonaa dollaria lahjoituksia torstaina ja perjantaiaamuna. Tiimin mukaan väittelyn jälkeinen tunti iltayhdestätoista puolilleöin oli koko kampanjan tuottoisin tunti.

Biden lanseerasi kampanjansa huhtikuussa 2023.

Lähteet: CNN, The New York Times, Politico, Reuters

Päivitetty 28.6.2024 klo 21.23: Lisätty video Bidenin puheesta. Lisätty alkuun tietoja Bidenin puheen sisällöstä.

Jaa.
Exit mobile version