keskiviikko, 30 lokakuun

Kuluttajariitalautakuntaan tulleiden vuokrakiistojen lisäys on ollut suurta tänä vuonna. Jutun lopussa olevalla lomakkeella voit kertoa meille omista kokemuksistasi.

Vuokravakuuksien palauttamiseen liittyvät epäselvyydet ovat lisääntyneet.

Vuokralainen maksaa vuokravakuutena yleensä 1–3 kuukauden vuokraa vastaavan summan. Vuokranantajan pitää palauttaa se vuokralaiselle heti, kun vuokrasopimus päättyy.

Vuokrakiistojen kasvu näkyy kuluttajariitalautakunnassa. Vuokra-asuntoja koskevia riitoja oli tullut lautakuntaan tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä 599 kappaletta, mikä enteilee yli 40 prosentin nousua viime vuoteen verrattuna, jos tahti on sama loppuvuonna.

– Syitä voivat olla vuokraamisen lisääntyminen ja tiukat ajat, jolloin helpommin riidellään rahasta, arvelee kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg.

Valtaosa lautakunnan vuokrasopimuksiin liittyvistä asioista koskee vakuuden palautusta. Yleensä kyse on loppusiivouksesta, jonka vuokranantaja tekee tai tilaa ja ottaa maksuksi osan vakuudesta.

Näyttää myös siltä, että institutionaaliset vuokranantajat kuten Pirkanmaan Avo-asunnot, ovat tiukentaneet käytäntöjään.

Vuokralaiset-yhdistykseen tulee päivittäin kysymyksiä siitä, onko vuokranantaja pidättämässä vakuutta oikeilla perusteilla ja onko summa perusteltu.

Mikä on normaalia kulumista?

Asukkaan ja vuokranantajan näkemykset eroavat usein siinä, mitä voidaan pitää asumisesta johtuvana asunnon normaalina kulumisena.

Esimerkiksi sohvan painosta lattiaan tulleet painaumat ovat normaalia kulumista, mutta sohvan raahaamisesta lattiaan jääneet naarmut eivät.

Vuokranantaja saattaa yrittää pidättää osan vakuudesta esimerkiksi hyllyn tukemiseksi seinään porattujen reikien peittämiseen. Huonekalujen kokoamisen ja asentamisen yhteydessä porauksesta aiheutuneet jäljet ovat kuitenkin luonnollista kulumista. Siitä ei saa rokottaa asukasta.

– Vuokranantajat tekevät usein jäynätyyppistä pidätystä, eli halutaan vaikkapa 150 euroa. Sellaista summaa ei kannata käräjäoikeuteen lähteä kyseenalaistamaan, Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita sanoo.

Oikeuden hakeminen voi tuntua vuokralaisesta liian raskaalta, jos rahasumma ei ole merkittävä.

Vuokranantajien etujärjestön, Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Sanna Hughes ei niele purematta väitettä perusteettomasta vakuuden pidättämisestä.

– Vaikka valitusten määrä olisi kasvanut, se ei tarkoita ollenkaan sitä, että perusteettomien vakuuksien pidätysten määrä olisi erityisesti kasvanut, Hughes sanoo.

Hänen mielestään on hyvä, jos vuokranantaja arvioi varhaisessa vaiheessa, mikä osa vakuudesta on perusteltua pidättää ja palauttaa siitä loput.

Vuokranantajien jäsenilleen vuoden 2023 lopussa tekemän kyselyn mukaan 78 prosenttia vuokranantajista ei ollut pidättänyt lainkaan vakuutta viimeisen vuoden aikana. Yleisimmät syyt pidättää vakuutta olivat vahinkojen korjauskustannukset, loppusiivouskustannukset ja maksamattomat vuokrat tai vesimaksut.

Lähes kaksi kolmesta vuokranantajasta vastasi, ettei ole koskaan joutunut pidättämään vakuutta vuokrasopimuksen päättyessä.

Rahaa voidaan yrittää ottaa remonttikuluihin

Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita sanoo, että yksi syy lisääntyneisiin vakuusriitoihin on arvonlisäveron korotus. Vuokranantajien tarvitsemien remonttitarvikkeiden hinnat ovat nousseet. Monessa vuokra-asunnossa riittää pientä pintaremontoitavaa.

Osa vuokranantajista yrittää Viidan mukaan pimittää vakuuksia silkkaa rahanahneuttaan.

– Suurin osa onneksi toimii oikein, hän sanoo.

Isommista, jopa tuhansien eurojen suuruisista vakuussummista riidellään vähemmän kuin pienistä.

– Niistä osapuolet ovat selvemmin samaa mieltä. Vuokralainenkin usein tietää, että hänen toiminnassaan on ehkä ollut jotain tuottamuksellista.

Tällainen tapaus voi olla esimerkiksi kallis vesivahinko, joka on syntynyt pesukoneen vahtimatta jättämisestä.

Vuokra-asuntoa kannattaa kuvata vuokrasuhteen alkaessa. Kuvia voidaan myöhemmin verrata asunnon sen hetkiseen tilaan.

Vuokralainen luonnollisesti vastaa vain niistä jäljistä, naarmuista ja rei’istä, jotka syntyvät hänen asumisensa aikana.

– Kuvien ottaminen on molempien osapuolten paras turva, niin vuokralaisen kuin vuokranantajan.

Yle tekee aiheesta juttua ja etsii sitä varten haastateltavia. Voit olla toimitukseen luottamuksellisesti yhteydessä alla olevalla lomakkeella.

Jaa.
Exit mobile version