sunnuntai, 27 lokakuun

Museovirasto ilmoitti sulkevansa neljä museota ainakin ensi kesäksi. Multalan mielestä etenkään lipputuloja tuottavia kohteita ei kannattaisi sulkea.

Anna Näveri,

Anna Horppu,

STT

Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala (kok.) haluaa pitää Museoviraston sulkemia museokohteita jatkossakin auki. Esimerkkinä auki pidettävistä kohteista hän nimeää Helsingissä sijaitsevan Seurasaaren museon.

Multala kertoo Ylelle lähettämässään sähköpostissa tehneensä asiaan liittyen lisäysesityksen täydentävään talousarvioesitykseen.

STT:n mukaan Multala esittää Museovirastolle noin 2,1 miljoonan euron lisäystä täydentävään talousarvioesitykseen. Lisäys koskisi ensi vuotta. Luku on vasta esitys ja neuvottelut täydentävästä talousarvioesityksestä kesken.

Museovirasto ilmoitti torstaina sulkevansa ainakin ensi kesäksi neljä museokohdetta yt-neuvottelujen seurauksena. Suljettavien kohteiden joukossa on Seurasaaren lisäksi Kirkkonummella sijaitseva Hvitträsk, Askaisissa sijaitseva Louhisaaren kartanolinna sekä Langinkosken keisarillinen kalastusmaja Kotkassa.

Museoviraston mukaan suljettavat kohteet valittiin taloudellisin perustein. Multalan mielestä etenkään lipputuloja tuottavia kohteita ei kannattaisi sulkea.

– Pidän äärimmäisen valitettavana sitä, että Museovirasto on yt-neuvotteluiden seurauksena päätymässä sulkemaan kohteitaan, hän kirjoittaa.

Yt-neuvottelujen taustalla ovat muun muassa säästötavoitteet, rahoituksen pieneneminen ja Kansallismuseon rakennusaikaisesta sulkemisesta vuosina 2023−2026 johtuvat tulonmenetykset. Hallituksen kehysriihessä Museovirastosta päätettiin leikata 872 000 euroa vuonna 2025.

– Kuten Museovirasto itsekin laskee, museokohteiden sulkemisella saavutetaan vain noin 300 000 euron nettosäästö. Se on siis pieni osa koko yt-neuvotteluiden kokonaisuudesta. On mielestäni ihan aiheellista kysyä, toteutuko tässä ratkaisussa pienin mahdollinen haitta tai vaikuttava sopeutus.

Ministeri uskoo Kansallismuseon laajennuksen tuovan lisää rahaa

Parhaillaan remontin takia suljettuna oleva Kansallismuseo on myös vaarassa pysyä kiinni suunniteltua kauemmin. Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevan museon pitäisi avautua keväällä 2027, mutta puuttuvan rahoituksen takia avautuminen on epävarmaa.

Kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila kertoi Ylelle aiemmin, että laajentuva toiminta tarvitsisi jatkossa noin miljoona euroa aiempaa enemmän rahoitusta joka vuosi. Lisäksi museo tarvitsisi yhteensä yli kolme miljoonaa euroa korvaamaan remontin aikaiset tulonmenetykset.

Multalan mukaan museon peruskorjaukseen ja laajennukseen on myönnetty kattava rahoitus ja lisäksi uudelle näyttelykokonaisuudelle myönnettiin 800 000 euroa ylimääräistä rahoitusta edellisessä hallituksen lisätalousarviossa.

Ministeri uskoo laajennuksen tuovan lopulta lisää tuloja. Hän ymmärtää taloudellisen paineen, joka on syntynyt laajennuksen valmistumisen viivästymisestä.

– On luonnollisesti niin, että museon ollessa kiinni jää lipputuloja saamatta. Rakennushankkeen aikataulu ja laajuus on kuitenkin ollut pitkään tiedossa samoin kuin se, että museo ei tällöin ole auki, Multala kirjoittaa.

Juttua muokattu kello 17:02: tarkennettu juttuun, että Kansallismuseon pitäisi avautua keväällä 2027. Aiemmin jutussa ei ollut mainittuna vuosilukua ja jutusta saattoi saada käsityksen, että ajankohta olisi ensi kevät. Lisäksi tarkennettu juttuun, että yksi yt-neuvottelujen taustalla vaikuttava tekijä on Kansallismuseon rakennusaikaisesta sulkemisesta vuosina 2023−2026 johtuvat tulonmenetykset. Aiemmin jutussa luki, että yksi syy on vuosien tappiollinen toiminta.

Jaa.
Exit mobile version