sunnuntai, 7 heinäkuun

Tampereen kaupunginvaltuusto kokoontui tänään vain yhden asian vuoksi. Valtuuston luottamus apulaispormestariin selvitetään nyt tilapäisen valiokunnan voimin.

Rikoksista epäillyn apulaispormestarin Ilkka Sasin (kok.) luottamusta arvioimaan päätettiin perustaa tilapäinen valiokunta.

Tampereen kaupunginvaltuusto päätti asiasta yksimielisesti puoli tuntia kestäneessä ylimääräisessä kokouksessa maanantaina.

Valiokunnan tehtävänä on selvittää, onko apulaispormestari Ilkka Sasilla edelleen valtuuston luottamus.

Tampereen kokoomuksen ja RKP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Anne-Mari Jussila (kok.) kuvailee oloa pikakokouksen jälkeen kaksijakoiseksi.

– Keskellä lomia saimme asian käsiteltyä nopeasti, mutta olemme vakavan asian äärellä.

Valiokunnan työ alkaa Jussilan mukaan todennäköisesti elokuussa, mutta puheenjohtajisto rakentaa sille askelmerkit.

– Tässä kuullaan varmasti asianosaista Ilkka Sasia ja varmaan esimerkiksi Kuntaliitolta pyydetään lausuntoa, Jussila lisää.

Tilapäisen valiokunnan tehtävänä on laatia selvitys siitä, onko apulaispormestari menettänyt valtuuston luottamuksen ja mikä on luottamuksen menettämisen peruste.

Kaupunginvaltuuston tulee voida käsitellä asiaa kokouksessaan viimeistään 16. syyskuuta.

Sasia epäillään seksuaalisesta ahdistelusta ja alkoholirikoksesta. Epäillyistä rikoksista on esitutkinta käynnissä Sisä-Suomen poliisissa. Alkoholirikokseen voi syyllistyä esimerkiksi välittämällä alkoholijuomia alaikäiselle tai salakuljettamalla maahan viinaa.

Tampereen kaupunginhallitus päätti kesäkuisessa kokouksessaan esittää kaupunginvaltuustolle tilapäisen valiokunnan asettamista.

Epäily liittyy viime joulukuun tapahtumiin

Rikosepäilyistä ensin kertoneen Aamulehden mukaan epäillyt rikokset sattuivat pikkujoulujen jälkeen Tampereella viime vuonna. Tampereen kaupunginvaltuuston pikkujoulut järjestettiin Raatihuoneella perjantaina, minkä jälkeen osan ilta jatkui yöelämässä, Aamulehti kertoo.

Rikoskomisario Tommi Juvonen vahvisti aiemmin Ylelle, että poliisi tutkii epäiltyä seksuaalista ahdistelua ja alkoholirikosta 15.–16. joulukuuta 2023 Tampereella. Samaan kokonaisuuteen liittyen poliisi tutkii kunnianloukkausta. Poliisi ei kommentoi nimiä tai ketä epäilyt koskevat.

Sasin käytöksestä on keskusteltu aiemminkin

Sasin käytöstä on käsitelty jo pari vuotta sitten. Kokoomuksen Tampereen valtuustoryhmän silloinen puheenjohtaja, nykyinen pormestari Kalervo Kummola (kok.) antoi varoituksen vuonna 2022 kahdelle kaupunginvaltuutetulle. Toinen varoituksen saajista oli Ilkka Sasi, tuolloin se koski epäasiallista käytöstä.

Sasia ei ole tiettävästi aiemmin epäilty rikoksista.

Sasi kertoi tiedotteessa lokakuun lopussa 2022 joistakin häntä vastaan esitetyistä väitteistä. Tuolloin Sasi sanoi harkinneensa eduskuntavaaliehdokkuutta, mutta oma puolue oli torjunut ehdokkuuden häntä vastaan esitettyjen väitteiden vuoksi.

Ylen tietojen mukaan Sasia ei epäilty piirijohdossa tuolloin rikoksista, vaan epäsopivasta ja osaa naisia ahdistaneesta käytöksestä. Osa epäillyistä tapauksista on kymmenen vuoden takaa.

Sasia on nuhdeltu Pirkanmaan kokoomuksen johdosta epäasiallisesta käytöksestä ensimmäisen kerran lähes kymmenen vuotta sitten. Silloin tapahtumat liittyivät 2012 kuntavaalien jälkeiseen aikaan.

Artikkelia päivitetty 1.7. kello 18.03: Juttuun lisätty Anne-Mari Jussilan kommentit.

Jaa.
Exit mobile version