keskiviikko, 23 lokakuun

Hallitus esittää hevosalalle 8,5 miljoonan euron säästöjä. Säästöt uhkaavat ravikilpailutoimintaa.

Ravivalmentaja Timo Toiviainen valjastaa 4-vuotiasta Nevan Tiuku -nimistä tammaansa harjoituslenkkiä varten kotitallillaan Lappeenrannan Joutsenossa. Tallissa on 11 ravihevosta, joiden valmennuksesta Toiviainen vastaa.

Elantonsa Toiviainen saa kokonaan raviurheilusta – on saanut jo yli 30 vuotta. Nyt sen yllä on tummia pilviä.

Valtio on tukenut hevosalaa vuosittain 40 miljoonalla eurolla. Tällä rahalla valtio auttaa muun muassa raviratojen kilpailutoiminnan järjestämistä ja edistää harrastus- ja ammattimahdollisuuksia hevosalalla.

Suurimmat valtion antamat tuet hevosalalle ovat palkinto- ja toimintatuki.

Hallitus on esittänyt hevosalalle 8,5 miljoonan euron säästötavoitetta. Se voi tarkoittaa, että raviohjastajien saamat palkintorahat pienenevät. Lisäksi Suomen raviratojen täytyy keksiä raviradoilleen uudenlaista toimintaa, jolla ne voivat saada tuloja.

Ravipäivät vähenevät

Suomalaisen raviurheilun ja hevoskasvatuksen keskusjärjestön Hippos on lyönyt lukkoon ensi vuoden ratakohtaiset kilpailupäivät, joita on 401. Kilpailupäiviä on ensi vuonna 20 vähemmän kuin tänä vuonna.

Esimerkiksi Lappeenrannan raviradalla ravataan 12 päivänä aiemman 13 sijaan. Noin 100 kilometrin päässä Kouvolan raviradalla on kahdet ravit vähemmän kuin tänä vuonna eli 18 ravipäivää.

Toiviainen harmittelee ravipäivien vähenemistä kohtuullisen matkan päässä olevilla raviradoilla.

– Vielä kymmenen vuotta sitten Lappeenrannan raviradalla oli toistakymmentä ravikilpailua enemmän kuin tänä vuonna, muistelee Timo Toiviainen.

Hallituksen esittämä 8,5 miljoonan euron säästötavoite hevosalalle näkyy Toiviaisen tilipussissa, kun kilpailumatkat pitenevät. Suurin menoerä on polttoainekulut, jos raveihin täytyy lähteä kauaksi.

– Tavallisella hevosella ei kannata kauaksi lähteä, sanoo Toiviainen.

Iltaravien pääpalkinto on noin tuhat euroa.

– Sitä kannattaa vielä tästä läheltä lähteä koittamaan, mutta 500 kilometrin päähän ei kannata lähteä.

Yleisimmät raviradat, jossa Toiviainen käy, sijaitsevat Lappeenrannassa, Mikkelissä, Kouvolassa, Lahdessa ja Joensuussa.

Timo Toiviainen kantaa huoltaa koko raviurheilun puolesta, kun ravipäiviä ja rahoitusta vähennetään.

– Hevosharrastajien määrä tulee vähenemään varmasti, sanoo Timo Toiviainen.

Säästötarve liian suuri

Hippoksen raviurheilujohtaja Arto Hytönen pitää 8,5 miljoonan euron säästötarvetta liian suurena.

– Jos tukikokonaisuutta leikataan näin huomattavasti, se vaikuttaa merkittävästi koko toimialan elinkelpoisuuteen. Alan työllistävä vaikutus pienenee.

Mikäli palkintotukiin kohdistuva leikkaus on ennakoitua suurempi, voi Hippos joutua vähentämään ravipäiviä vielä nyt suunniteltua enemmän.

Hytösen mukaan osa ravipäivistä järjestetään nykyistä pienemmällä palkintotasolla.

– Kilpailutoiminnan lisäksi maakuntaratojen tehtävänä on muun muassa tarjota harjoittelumahdollisuudet omassa maakunnassaan toimiville hevosharrastajille ja ammattilaisille, kertoo raviurheilujohtaja Arto Hytönen.

Lopullisesti säästötarpeista päättää maa- ja metsätalousministeriö lähiaikoina.

Jaa.
Exit mobile version