perjantai, 20 syyskuun

Oppositiossa vihreiden, SDP:n ja vasemmistoliiton kansanedustajat puolustivat kansalaisaloitetta.

Eduskunta on käynyt lähetekeskustelua turkistarhauksen kieltämistä vaativasta kansalaisaloitteesta.

Oppositiossa vihreiden, SDP:n ja vasemmistoliiton kansanedustajat puolustivat aloitetta voimakkaasti vedoten ennen kaikkea eläinten oikeuksiin.

He toivat esiin, että suurin osa Euroopan maista on kieltänyt turkistarhauksen, viimeisimpänä päätöksen on tehnyt länsinaapuri Ruotsi.

– Turkistarhaus tulee vääjäämättä jäämään historiaan, eikä ole reilua tarhaajiakaan kohtaan tekohengittää kannattamatonta alaa, sanoi vihreiden Tiina Elo.

Turkistarhaus historiaan -niminen aloite keräsi yli 100 000 nimeä. Turkistarhaus on kansalaisaloitteen mukaan menneisyyden ala, joka aiheuttaa eläimille kärsimystä, on talousvaikutuksiltaan vähäinen ja muodostaa riskin ihmisten terveydelle.

– On aika lopettaa tämä epäeettinen ala. Aika on ajanut turkistarhauksen ohi, eikä eläinten hyödyntäminen luksustuotteisiin ole enää tätä päivää, sanoi SDP:n kansanedustaja Nasima Razmyar.

Tofustako korvaavat vientitulot? pauhasi Peltokangas

Kansalaisaloitteessa ehdotetaan, että laaditaan kansallinen suunnitelma turkistuotannon lakkauttamiseksi kohtuullisella siirtymäajalla ja että alan harjoittamisesta luopuville tarhaajille luodaan luopumistukijärjestelmä.

Perussuomalaisten Mauri Peltokangas painotti, että kyse on elinkeinonvapauteen puuttumisesta, joka iskisi erityisesti Pohjanmaalle.

Hän sanoi, että valtiolta menisi mittavia summia luopumistukiin.

– Mistä rahat? Seinästäkö? Peltokangas tivasi.

– Mistä hankitaan korvaavat vientitulot? Runoilla kenties, kaunopuheilla vai tofun kasvatuksella? hän jatkoi ja osoitti kysymyksensä vihreille.

Peltokangas piti ”käsittämättömänä”, että osa kansanedustajista haluaa kieltää alan, jolla tavalliset perheet tekevät elantoaan.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen mukaan tuskin missään maailmassa kohdellaan turkiseläimiä niin hyvin kuin Suomessa.

Kurvinen sanoi, että haluaa puolustaa ”yhtä viime vuosien pahinta sijaiskärsijää ja syntipukin rooliin joutunutta ihmisryhmää”.

– Julkisessa keskustelussa ja niin sanotuissa edistyneissä piireissä ei varmaan ole syrjitty mitään suomalaista ryhmää niin kovasti kuin pohjalaisia turkistarhaajia viime vuosina.

Kivelä: Suomelle jo mainehaitta

Oppositiossa toivottiin, että kansanedustajat käsittelevät asiaa niin sanottuna omantunnonkysymyksenä ja äänestävät sen mukaan.

Suomalaisille tehdyt kyselyt ja kansalaisaloitteen keräämä nimimäärä kertovat oppositioedustajien mukaan, että suomalaiset haluavat muutosta.

Näin kansanedustajien kannat turkistarhauksesta jakautuvat Ylen eduskuntavaalien 2023 vaalikoneen perusteella:

Graafi joka näyttää miten vastaukset jakaantuvatLähde: Ylen vaalikone
Kansanedustajien kannat Ylen eduskuntavaalien 2023 vaalikoneen perusteella. FÅ (För Åland) = Ahvenanmaan kansanedustaja

Vasemmistoliiton Mai Kivelän mukaan turkistarhaus on Suomelle jo mainehaitta.

– Nyt on mahdollisuus tehdä ainoa oikea teko ja tukea kansalaisaloitetta, hän vetosi.

Kokoomuksen ja RKP:n kansanedustajien puheenvuoroissa puolustettiin turkistarhausta vedoten muun muassa elinkeinonvapauteen.

– Tarhoja varten on otettu isot lainat, joilla ylläpidetään yritystä ja perheen pärjäämistä, sanoi kokoomuksen Janne Jukkola.

Jaa.
Exit mobile version