torstai, 10 lokakuun

Nordean viikkokausia kestäneet häiriötilanteet ovat aiheuttaneet pankin asiakkaille tukalia tilanteita. Vastaisen varalle voi ja kannattaa varautua, sanoo tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen.

Toistuvat häiriöt ovat aiheuttaneet Nordean asiakkaille hankaluuksia. Ne ovat kuitenkin vältettävissä varautumisella. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

– Nyt osui ensi kerran omalle kohdalle, kirjoitti tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen viestipalvelu X:ssä tiistaina.

Vaikka tilit olivat hukassa ja kirjautuminen takkuili Järvinen ei joutunut pulaan.

– Ensin tietenkin hämmästytti, kun tilit olivat hävinneet. Suurempi ongelma oli kuitenkin se, että Nordean tunnuksilla ei päässyt vahvaa tunnistautumista vaativiin viranomaispalveluihin.

Vahvaa tunnistautumista vaativat esimerkiksi Kela, Omakanta, Verohallinto tai sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelu Maisa.

Ratkaisun tarjosivat rinnakkaisvaihtoehdot.

Järvisellä itsellään on käytössään kaikki kolme.

Tässä ne ovat.

Toisen pankin tili ja tunnukset

Järvinen suosittelee hankkimaan tilin myös toisesta pankista.

– Tämä on hyvä keino maksimoida turvallisuus. Jos on näitä käyttökatkoja, niin laskujen maksu hoituu sieltä.

Esimerkiksi jos olet liittynyt bonusten perässä S-pankin asiakkaaksi, niin on hyvä muistaa, että korttia voi käyttää maksamiseen ja pöytälaatikkoon unohtuneita tunnuksia vahvaan tunnistautumiseen tai mobiilipankin lataamiseen.

– Hoituu samalla ne viranomaisasiatkin, hän jatkaa.

Mobiilivarmenne

Mobilivarmenne on puolestaan pankeista riippumaton henkilötodistus, jonka saa puhelimeen teleoperaattorilta. Sen voi asentaa perusluureista älypuhelimiin.

– Sitä voi käyttää vahvaan tunnistautumiseen kaikissa viranomaispalveluissa. Toisaalta vain harva kaupallinen palvelu tunnistaa tai hyväksyy mobiilivarmenteen, joten kaikkiin ostoksiin sitä ei voi käyttää, Järvinen sanoo.

Mobiilivarmenteen voi napata puhelimeen jopa kauppareissulla – jos vain on passi tai kuvallinen henkilökortti mukana.

– Sen voi tilata netin kautta tai menemällä oman operaattorin lähimpään myymälään. Myyntipisteestä sen saa puhelimeen saman tien, hän sanoo.

Kansalaisvarmenne

Toisaalta, jos omistaa henkilökortin niin miksi ei hyödyntäisi siinä jo valmiiksi mukana olevaa ominaisuutta. Väylä palveluihin viranomaisia myöten olisi aina auki.

Kansalaisvarmenne on nimittäin henkilökortin sirulla.

– Henkilökortteja on paljon liikkeellä, mutta vain ani harva on aktivoinut tunnistusominaisuuden, Järvinen muistuttaa.

Varmenteen aktivoimiseen menee tunnuslukujen odottelun takia aikaa. Käyttö vaatii myös oman lukulaitteen hankkimisen ja ohjelmiston lataamisen.

– Varmennetta käytetään kotikoneelta tai läppäriltä, johon lukulaitteen saa kiinni. Sitä on silti ihan näppärä käyttää tarvittaessa, Järvinen sanoo.

Jaa.
Exit mobile version