maanantai, 25 marraskuun

Vladimir Putin näytti, että strategisia ohjuksia voi käyttää myös varoitussignaalina, kirjoittaa Ukrainan sotaa seurannut toimittaja Yrjö Kokkonen.

Yrjö Kokkonentoimittaja

Venäjä teki torstaiaamuna sotahistoriaa, kun se ampui Keski-Ukrainassa sijaitsevaan Dnipron kaupunkiin ainakin yhden strategisen monikärkiohjuksen.

Suurvallat alkoivat ottaa käyttöön monikärkiohjuksia jo 1960-luvulla, mutta niitä ei tiettävästi ole koskaan käytetty sotatilanteessa.

Monikärkiohjuksen toiminta perustuu nimensä mukaisesti siihen, että kun ohjus alkaa lähestyä kohdettaan, sen kärkikartio avautuu ja sisältä lähtee liikkeelle useita tytärammuksia.

Monikärkiohjukset on tarkoitettu strategisiksi ydinaseiksi ja niiden tytärammukset lähtökohtaisesti sisältävät ydinkärjen. Tästä syystä monikärkiohjuksia, tai muitakaan strategisia ohjuksia ei Ukrainassa ole aiemmin käytetty, eikä muuallakaan.

Sota-asiantuntijat hieraisivat silmiään nähdessään Dniprosta julkaistun videon, jossa taivaalta sinkoilee maahan ilmakehässä kuumenneita, kirkkaasti loistavia esineitä, jotka maahan osuttuaan eivät kuitenkaan räjähtäneet.

Ukrainan ja länsimaiden tiedustelupalvelut tiesivät heti, että kyseessä oli strateginen ohjus. Venäjä oli myös varoittanut laukaisusta. Mutta räjähdysten puuttuminen merkitsi, ettei taistelukärjissä ollut räjähteitä. Kyseessä oli vain Venäjän näytös.

Näytöksen oli pannut alulle Venäjän presidentti Vladimir Putin, jonka oli ainakin omasta mielestään pakko jollain tavalla vastata siihen, että länsimaat olivat antaneet Ukrainelle luvan käyttää pitkän matkan ATACMS-, Scalp- ja Storm Shadow -ohjuksia Venäjän maaperällä.

Näytöksen käsikirjoittajan omaperäisyyttä kuvaa ohjuksen lähettäminen matkaan tyhjänä. Tätäkään ei ole millään sotatantereella aiemmin nähty. Dniprossa nähtiin melkoinen valoshow ja maailman huomio oli taattu.

Putinin viesti oli, että meillä on isompiakin ohjuksia, joita ette voi torjua. Voimme laittaa niihin myös jotain sisään. Putin vakuutti myös, että tämäntapaisia iskuja on tarkoitus jatkaa.

Tyhjät taistelukärjet osuivat Dniprossa toimineeseen Pivdenmašin raketti- ja ohjustehtaaseen, jonka tuotanto on Ukrainalle tärkeä. Tehtaan vaurioiden laajuudesta ei ole tietoa.

Asiantuntijoiden mukaan strategisen monikärkiohjuksen käyttö tähän maaliin oli valtavaa haaskausta, koska sitä olisi voinut ampua pienemmilläkin, kuten Iskander-ohjuksilla.

Putin katsoi tässä tapauksessa parhaaksi koventaa panoksia ja viedä maailman taas hieman lähemmäs suurimmilla aseilla käytävää sotaa.

Jaa.
Exit mobile version