Journalismissa ei voida hyväksyä kritiikittä väkivaltaan liittyviä ajatuksia, kirjoittaa Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan aluetoiminnan päällikkö Karri Lehtiö.
Karri Lehtiöaluetoiminnan päällikkö
Julkaisimme välipäivinä jutun kommunismin aatteita ajavasta Bex Tapanaisesta. Voit lukea sen täältä. Samassa juttusarjassa olemme julkaisseet juttuja syksyn aikana muistakin valtavirran ulkopuolista ajatusmaailmaa edustavista ihmisistä. Ylen aluetoimitukset ovat tehneet Vastavirtaan-henkilöjuttuja vuodesta 2017 asti. Tavoitteena on ollut, että se tarjoaa kurkistuksen tavanomaisesta poikkeavan ihmisen elämään, oman kuplan ulkopuolelta.
Tämänkaltainen journalismi on Ylen ydintehtäviä – meidän pitää tuoda esille erilaisia ihmisiä ja heidän ajatuksiaan. Tavoitteemme on lisätä ihmisten keskinäistä ymmärrystä. Se onnistuu vain, jos oppii erilaisten ihmisten ajatusmaailmasta.
Journalismiamme ohjaavat Ylen arvot, laki ja journalismin erilaiset – niin talon sisäiset kuin Journalistin ohjeet ja säännöt. Ohjeiden tulkitsijana taas toimii Julkisen sanan neuvosto. Vaikka mikään aihe ei saa olla journalismille tabu, edellä kirjattuja periaatteita emme riko.
Ylen tärkeimpiä arvoja on ihmisen arvostaminen. Lisäksi Ylen eettiset ohjeet ja laki kieltävät väkivallan ihannoinnin ja siihen kannustamisen.
Tapanaisesta kirjoitettu artikkeli ei ollut kokonaisuutena onnistunut. Siinä oli Tapanaisen kommentti, joka saattaa kannustaa ihmisiä väkivaltaan. Lisäksi siitä puuttui viitekehys kommunismin hirmuteoista sekä kriittiset kysymykset. Ne olisi pitänyt esittää myös hänen edustamalleen puolueelle. Me emme voi tällaista hyväksyä ja siksi päätimme, että sisältöä pitää muokata. Tähänkin on yhteiset luotettavan journalismin pelisäännöt.
Yhtä perusteltua on kritisoida myös muokkauspäätöstä. Yritämmekö peitellä ja suojata haastattelun kohdetta kritiikiltä? Onko eri äärilaitojen ajatuksille erilaiset säännöt?
Ei ole – säännöt ovat täysin samat. Haluamme, että sisältömme ovat luotettavia ja journalismimme on tasapainossa. Tasapainoa ei ole, jos on eri standardit.
Tapanaisen henkilökuva oli tavaltaan ja muodoltaan kuitenkin sellainen, että siinä oli mahdotonta käsitellä väkivaltaan perustuvaa ajattelua siinä laajuudessa kuin aihe ansaitsee. Väkivaltaan liittyviä ajatuksia ei journalismi voi hyväksyä kritiikittä. Asiat pitää laittaa kontekstiin.
Muokattuamme alkuperäisestä jutusta väkivaltaa ihannoivat kommentit pois käynnistimme työn, jotta pystymme erillisenä uutisena käsittelemään tätä näkökulmaa. Tuo juttu on nyt julkaistu. Voit lukea sen täältä.
Menikö asia sitten hyvin? Ei mennyt. Aina kun joudumme korjaamaan sisältöämme, voimme todeta jollakin tavalla epäonnistuneemme.
Tässä tapauksessa törmäsi vastakkain väkivallan hyväksyntä ja journalismin tasapaino. Joskus journalismissa on tällaisia törmäyksiä.
Olemme ottaneet opiksi: Tapanaisen kommentti meni julki liian kritiikittömänä. Journalismin tärkein tehtävä on esittää jatkokysymyksiä ja olla kriittinen. Nyt se unohtui kohdassa, jossa tuota olisi erityisesti tarvittu.
Toinen oppi liittyy juttutyyppiin. Kuten jo alussa totesin, on tärkeää tuoda esiin myös valtavirrasta poikkeavalla tavalla ajattelevien ihmisten ajatuksia. Tätä teemme myös jatkossa.
Olemme kuitenkin päättäneet, että nykyisenkaltaisena Vastavirtaan-juttutyyppi on tullut tiensä päähän, se loppuu. Jatkossa käsittelemme valtavirrasta poikkeavaa ajattelua niin kuin muitakin journalismin aiheita, ilman erillistä sarjaa tai juttutyyppiä. Me teemme sen silloin, kun jokin uutistilanne tekee aiheen tai asian ajankohtaiseksi.
Karri Lehtiö
Kirjoittaja on Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan aluetoiminnan päällikkö.