tiistai, 21 toukokuun

Kymmenet vapaaehtoiset kiersivät auttamassa ihmisiä, joiden omaisuus oli vaarassa, kun Kalajoki tulvi.

– Oli sellainen voimatonkin olo, että mitähän tästä tulee, kun vesi nousi koko ajan. Ei sitä mietitty, sitä tehtiin vain.

Ylivieskalainen Petteri Leppänen oli yksi kymmenistä, joka tarjosi vapaaehtoisena apuaan niille, joiden omaisuutta tulviva Kalajoki uhannut viime torstaista lähtien.

– Ensin ajoin vain yhden talon pihaan, missä oli lapioinnit menossa, ja ilmoittauduin vapaaehtoiseksi.

Myöhemmin Leppänen laittoi Niemelänkylän omaan someryhmään tiedon, että jos jossakin apua tarvitaan, hän ehtii sitä tarjoamaan. Ja pyyntöjä tuli.

Apu otettiin kiitollisena vastaan ja muitakin auttajia löytyi. Töissä käytettiin niin traktoreita ja kaivinkoneita kuin kottikärryjä ja lapioitakin.

”Toivottavasti saatiin jotain aikaiseksi”

Lapioitavaa riitti, kun talojen seinien suojaksi tarkoitetut muovit ankkuroitiin paikoilleen hiekalla ja soralla. Tavaroiden suojaan kantamista riitti myös.

– Vahinkoja syntyi, koska vesi nousi älyttömän korkealle. Ei auttanut, vaikka mitä koitettiin tehdä, mutta toivottavasti saatiin jotain aikaiseksi, hän sanoo.

Leppänen on tyytyväinen pelastuslaitoksen toimintaan. Hän huomauttaa, että viranomaiset eivät ehdi kaikkialle. Ja palomiehiä oli yhtä lailla ollut lapion varressa.

Leppäsen oma omaisuus selvisi tulvasta vähillä vahingoilla. Joitakin tavaroita kastui, jonkun verran maalipintoja pitää myöhemmin korjata.

– Kyllä siinä lapioidessa mietti, että mitä jos tämä olisi minun kotini. Tuntuu mukavalta, kun kyläläiset tulevat auttamaan, hän sanoo.

Jaa.
Exit mobile version