maanantai, 20 toukokuun

Lapin pelastuslaitoksen mukaan jääpadon tilanne ei ole muuttunut yön aikana. Ely-keskus luottaa, että pato lähtee purkautumaan itsestään.

Tornionjokeen Matkakosken pohjoispuolelle muodostunut jääpato näyttää hajoamisen merkkejä. Lapin ely-keskuksen johtavan vesitalousasiantuntijan Niina Karjalaisen mukaan kolmen kilometrin pituinen jääpato ollut torstai-iltana ainakin osittain hajoilemassa pienempiin osiin.

– Liikkeellä olevat jäät eivät ole näyttäneet mahdottoman vahvoilta, Karjalainen kertoo.

Lapin pelastuslaitos ei ole saanut paikalta lisää hälytyksiä. Päivystävän palomestarin Timo Nyholmin mukaan jääpadon tilanteessa ei ole tapahtunut muutosta yön aikana.

Ely-keskus odottaa, että pato lähtee purkaantumaan itsestään. Toisaalta mitään muuta vaihtoehtoakaan ei ole, sillä Tornionjoen kaltaisessa isossa joessa patoa ei voida purkaa esimerkiksi kaivinkoneella rannalta.

– Joskus 80-luvulla niitä on yritetty vielä räjäytellä, mutta ei sillä oikein ole näissä meidän isoissa joissa merkittävää vaikutusta, Karjalainen selittää.

Vaihtoehtoja on kaksi. Joko pato lähtee purkautumaan paineen voimasta tai jään sulamisen seurauksena. Ensi viikolla pitäisi lämmetä, Karjalainen kertoo.

– Kun virtaama kasvaa, niin sekin osaltaan heikentää jäätä ja pienentää jääpadon muodostumisen riskiä.

Asukkaita kehotetaan seuraamaan tilannetta

Vaikka tilanne on tällä hetkellä rauhallinen, voi veden pinta padon yläpuolella lähteä nopeastikin nousuun. Karjalaisen mukaan on vaikea etukäteen ennakoida sitä, kuinka tiiviiksi pato muodostuu tai kuinka korkealle vesi nousee.

Tällä hetkellä hän arvelee, etteivät jäät muodostaisi kovin tiukkaa jääpatoa, koska ne eivät ole vahvoja.

– Mutta kyllä näistä vähän heikommistakin jäistä voi jääpato muodostua, kun niitä tarpeeksi tulee, Karjalainen sanoo.

Mikäli yläjuoksulta tulee lisää jäätä, voi veden korkeus lähteä nousuun padon yläpuolisella alueella. Karjalaisen mukaan vesi saa kuitenkin nousta melko paljon, ennen kuin asuinrakennukset ovat vaarassa.

– Kehottaisin asukkaita seuraamaan, miltä oman rannan tilanne näyttää, että tarvitseeko alkaa suojaustoimenpiteisiin vai ei.

Jaa.
Exit mobile version