sunnuntai, 7 heinäkuun

Idean isä Erkki Hanhirova muistuttaa, että Lapin matkailuvaltit ovat ennenkin syntyneet hulluista ideoista.

Tornion Hellälään, jossa Tornionjoki on vaihtumassa Perämereksi, on vireillä lennokas ajatus matkailuvaltiksi.

Tapahtumakeskus Torandan omistaja Erkki Hanhirova kaavailee 120 metriä korkean pilvenpiirtäjän rakentamista joen rantaan sekä gondolihissiyhteyttä tornitalon ja Ruotsin Haaparannan välille. Tornitalo olisi yksi Suomen korkeimmista rakennuksista. Esimerkiksi Näsinneulan näköalatasanne on 120 metrin korkeudessa.

Hanhirova kehitteli ideaa muiden yrittäjien kanssa vuosia sitten, kun Torniossa tehtiin matkailun strategiasuunnitelmaa, masterplania. Seminaariin palkattu konsultti kehotti heittämään pidäkkeettömästi ilmoille rohkeita ideoita.

Niin sai alkunsa ajatus vajaan kilometrin pituisesta gondoliyhteydestä Suomen ja Ruotsin eli Tornion Torandan ja Haaparannan Cape East -matkailualueen välillä.

Koska Tornionjokeen ei talven ja jäiden vuoksi voi pystyttää hissille välipilaria, gondolihissin lähtöpisteen olisi sijaittava korkealla. Tarvittaisiin siis pilvenpiirtäjä. Siihen puolestaan voisi sijoittua monenlaisia toimintoja, esimerkiksi asuntoja, hotelli, ravintoloita, konferenssitiloja.

”Matkailuvaltit syntyvät hulluista ideoista”

Torniolaissuunnitelmia voi tuskin luonnehtia mielikuvituksettomiksi tai kunnianhimottomiksi. Erkki Hanhirovan mielestä parhaat ideat ovatkin sen verran railakkaita, että ne kohtaavat vastustusta ainakin aluksi.

Hanhirova kertoo ottaneensa yhteyksiä ulkomaisiin hotelliketjuihin ja konsultteihin sekä gondolihissejä toimittavaan yritykseen.

– Gondolihissi-pivenpiirtäjäideaa pidettiin hyvänä ja kiinnostus oli kova, mutta kaikki uskoivat ajatuksen kaatuvan siihen, että kaavamuutos 40-kerroksisen rakennuksen saamiseksi ei mene läpi.

Kaavamuutos on kuitenkin kolmessa vuodessa edennyt ja sen on jo hyväksynyt Tornion kaupunginhallitus. Valtuuston käsissä asia on elokuun lopussa. Aiempi kaava on sallinut paikkaan 20-kerroksisen rakennuksen.

Matkailun kasvu säteilee koko Lappiin

Lapin matkailun kasvu on ollut viime vuodet hurjaa, ja ennustekäyrät näyttävät matkailijamäärien edelleen kasvavan voimakkaasti. On jo merkkejä siitä, että ainakin Rovaniemellä kasvun rajat alkavat tulla vastaan.

Hanhirova uskoo, että matkailijavirta leviää entistä laajemmalle alueelle.

– Ylivuotoa tulee muuallekin maakuntaan. Emme kilpaile Rovaniemen kanssa, vaan Lapin matkailu on kokonaisuus, jossa täytyy olla erilaisia vaihtoehtoja. Meri-Lapissa on jäänmurtajat, lumilinna, Perämeren saaristo ja monipuolisia talvi- ja kesäaktiviteetteja.

F1-venekilpailu ja kylpyläaltaita?

Hanhirova korostaa olevansa visionääri ja maanomistaja, ei toteuttaja. Visioita ei tunnukaan puuttuvan, ideoita pulppuaa: gondoleita voisi käyttää ravintolakabinetteina, alueelle voisi avata ympärivuotisia kylpyläaltaita, Toranda voisi liittyä Abu Dhabin ja Miamin jatkoksi Formula 1-venekilpailun pitopaikaksi.

– Mahdollisuudet ovat rajattomat, Hanhirova hehkuttaa.

Hanhirova ei halua haarukoida tornitalo- ja gondolihankkeen toteuttamisen aikataulua eikä kustannusarviota. Rahoitus ja toteutus ovat toisten käsissä, mutta Hanhirovan mukaan esisuunnittelu on jo käynnissä.

– Yhdessä yrityksessä puolentusinaa henkilöä tekee jo alustavia suunnitelmia ja kokoustamme asiasta alkusyksyllä.

Torniolaiset hiukan kohottelevat kulmiaan

Torandan lähialueella asuvat tuntuvat suhtautuvan suunnitelmiin hiukan ristiriitaisesti. Periaatteessa ajatus tuntuu hyvältä, mutta hankkeen toteutuskelpoisuutta moni epäilee.

Pienen kyselyn perusteella joidenkin mielestä Tornion matkailulla on jo riittävästi tarjottavaa, joidenkin mielestä se kaipaisi piristysruisketta ja vetovoimatekijää. Suomen korkeimpiin kuuluvaa rakennusta tornionlaaksolaisessa maisemassa hiukan vieroksutaan, ja 120 metriä korkean tornin kestävyyttä merituulten riepottelemassa niemessä kyseenalaistetaan.

– Jos ja kun kaupunginvaltuusto hyväksyy kaavamuutoksen, valittamalla tätä hanketta ei enää saa nurin. Kaavaa on muokattu esimerkiksi museoviranomaisten ja ely-keskuksen kanssa, Hanhirova sanoo.

Hanhirova sanoo lähtökohtana tietysti olevan, että hanke toteutuu, mutta jos suunnitelmat jostain syystä kariutuvat, sekään ei häntä kovasti hetkauta.

– Kaavamuutostyöhön olen käyttänyt rahojani, mutta varsin maltillisesti. Ja jos tämä idea kaatuu, kehittelen jotain uutta, hän naurahtaa.

Jaa.
Exit mobile version