maanantai, 20 toukokuun

Toyotan rallitalli on ostanut rantatontin ja useita kiinteistöjä Leppälahdesta Jyväskylässä. Tontilta löytyy helikopterikenttä.

Toyota Gazoo Racing World Rally Team Oy on ostanut 2,5 hehtaarin rantatontin kiinteistöineen Pirttilahdesta Jyväskylän Leppälahdesta. Rallitalli maksoi kiinteistöstä liki 1,3 miljoonaa euroa.

Kiinteistön myivät Tomi ja Katri Autere. Tomi Autere omisti isänsä ja veljensä kanssa IT-firma InMics Oy:n ja toimi sen myyntijohtajana. Perhe myi yrityksen Telialle 75 miljoonalla eurolla vuonna 2018.

Toyotan rallitallin operatiivinen johtaja Jarmo Lehtinen kertoo, että yhtiö hankki kiinteistön Jyskän tehtaan kokous- ja brainstorming -tilaksi. Lehtisen mukaan yhtiö tarvitsi rauhallisen tilan työskentelyyn.

Pirttilahden tontilla on kaksi isompaa rakennusta, joihin remontoidaan muutama neuvotteluhuone. Lisäksi rakennuksissa on väljät tilat ruokailuun ja isompiin kokouksiin. Tontilla on vielä rakennusoikeutta, mutta Lehtisen mukaan olemassa olevat tilat ja niiden toiminnallisuus ovat tärkeämpiä kuin lisärakentaminen.

Lehtinen kertoo, että kohde soveltuu hyvin tiimihengen rakentamiseen rallitallin eri osastojen sisällä. Vastarannalla sijaitsee kesäisin toimiva Savion tanssilava.

– Täytyy varmaan ostaa rantaan soutuvene, niin päästään välillä tanssimaan, Lehtinen sanoo.

Helikopterikenttä bonuksena kaupassa

Isolla huvilatontilla on oma helikopterikenttä. Lennähtääkö huvilalle kenties jättiyhtiö Toyotan hallituksen puheenjohtaja Akio Toyoda?

– Jos Toyoda tulee Suomeen, niin varmasti hän haluaa ainakin nähdä paikan, Lehtinen toteaa.

Helikopterikenttä ei ollut rallitallille ratkaiseva tekijä paikan ostopäätöksessä. Lehtinen vitsailee, että sitä voi tarvittaessa käyttää omana tanssitilana.

Toyotalla on pitkät perinteet Jyväskylän MM-rallissa. 1990-luvulla kisan voittivat Toyota-kuljettajat Carlos Sainz ja Juha Kankkunen. Vuonna 1999 Toyota vetäytyi rallisarjasta, mutta palasi takaisin 17 vuotta myöhemmin.

Toyotan rallitalli rakentui vuonna 2016 ensin Tommi Mäkisen kotitilalle Puuppolaan. Sieltä talli muutti Jyskään ja itsenäistyi Toyotan suomalaiseksi tytäryhtiöksi.

Hehtaarin kokoinen Jyskän tehdas on käynyt jo pieneksi, kun yhtiö aloitti siellä Rally2 -sarjan autojen valmistamisen yksityistalleille. Viime vuonna Toyota tiedotti rakentavansa uuden teknolgiakeskuksen 185 hehtaarin tontille.

Jyväskylän ja Toyotan suhde syvenee

2023 vuoden lopulla Toyota ja Jyväskylän kaupunki perustivat yhteisen säätiön. Central Finland Mobility Foundation –säätiön tarkoitus on edistää puhdasta ja tehokasta liikkumista Jyväskylän seudulla ja Keski-Suomessa.

Toyotan useat investonnit vahvistavat, että Akio Toyoda arvostaa Jyväskylää ja Keski-Suomea. Jarmo Lehtinen tietää, että Toyoda pitää keskisuomalaisesta mentaliteetista ja maisemasta sekä suomalaisten toimintatavoista.

Toyoda tunnetaan moottoriurheilun ystävänä ja hän on syventänyt Toyotan Jyväskylä-yhteyttä. Toyotan paluu rallin MM-sarjaan oli Lehtisen mukaan Toyodan lempilapsi, kun paluupäätöstä hierottiin vuosina 2015–2016.

Jyväskylästä johdettu rallitalli on menestynyt ralli MM-sarjassa hyvin. Toyota on voittanut maailmanmestaruuksia vuodesta 2018 alkaen. Kaudella 2023 Kalle Rovanperä voitti kuljettajamestaruuden ja Toyota merkkimestaruuden. Tällä kaudella talli tavoittelee merkkimestaruutta, kun Rovanperä ei aja täyttä sarjaa.

Jaa.
Exit mobile version