The Atlantic -lehden päätoimittaja ihmettelee BBC:n haastattelussa, miksi Elon Musk haluaa vielä penkoa virhettä, jonka 8-vuotiaskin osaisi selvittää.
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin puolustushallinto paljasti huippusalaisia tietoja The Atlantic -lehden päätoimittajalle Jeffrey Goldbergille.
Kun tietovuoto paljastui, alkoi Trumpin hallinto hyökätä Goldbergia vastaan solvauksilla. Trump itse on haukkunut Goldbergia luuseriksi ja nilviäiseksi.
BBC:n videohaastattelussa Goldbergia hymyilyttää, kun toimittaja kysyy häneltä Trumpin puheista.
– Miksi he kutsuivat minut siihen keskusteluun? He ovat haukkuneet minua vuosien ajan. He eivät koskaan puolustaudu, vaan hyökkäävät. Ehkä heidän pitäisi käyttää aikaa sen pohtimiseen, miksi minut kutsuttiin keskusteluun.
Katso videolta, miten Goldberg perusteli viestien julkaisemista:
Goldberg sanoo, ettei hän ole huolestunut Trumpin hallinnon mahdollisesta kostosta hänelle tai The Atlantic-lehdelle.
– En koskaan huolehdi sellaisista asioita. Teen vain työtäni. Nähtäväksi jää, hän toteaa BBC:lle.
Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Mike Waltz on solvannut päätoimittajaa valehtelijaksi ja pohjasakaksi.
Juuri Waltz kutsui Goldbergin vahingossa viestipalvelu Signalissa käytyyn huippusalaiseen keskusteluun.
Puolustusministeri Pete Hegseth jakoi keskustelussa etukäteen tietoja iskuista, joita Yhdysvallat teki Jemenin huthi-kapinallisia vastaan. Yhdysvallat alkoi tehdä ilmaiskuja huthien kohteisiin 16. maaliskuuta.
Katso videolta, millaisin sanoin Hegseth solvasi Goldbergia:
”8-vuotiaskin pystyisi selvittämään asian, siihen ei tarvita Muskia”
Huippusalaisessa Signal-keskustelussa olivat mukana myös muun muassa ulkoministeri Marco Rubio, keskustiedustelupalvelu CIA:n johtaja John Ratcliffe ja kansallinen tiedustelujohtaja Tulsi Gabbard.
He keskustelivat Signalissa muun muassa iskujen kohteista ja ajoituksesta. Hallinnon edustajat eivät huomanneet, että Goldberg oli kutsuttu keskusteluun.
Goldberg kertoo BBC:n haastattelussa saaneensa Signalissa Waltzilta kutsun liittyä keskusteluun. Aluksi The Atlanticin päätoimittaja kertoi pitäneensä kutsua huijauksena.
– Hän kutsui minut keskusteluun, ja liityin siihen. Seuraavaksi olin mukana hyvin oudossa Yhdysvaltain turvallisuusjohdon keskusteluryhmässä.
Waltz on myöhemmin myöntänyt kutsuneensa Goldbergin vahingossa keskusteluryhmään.
Goldberg toteaa, että Valkoisessa talossa on hyvin paljon epäilyksiä Waltzia kohtaan. Hänen mukaansa monet kutsuvat Waltzia idiootiksi.
– Monet eivät voi uskoa, että hänen ”puhelinhygieniansa” on noin huonolla tasolla.
Myöhemmin Trumpin lähipiiriin kuuluva miljardööri Elon Musk on tarjoutunut selvittämään sitä, miten virhe pääsi tapahtumaan. Goldberg pitää tätä naurettavana.
– Elon Musk on laitettu selvittämään sitä, miten toisen puhelinnumero on lisätty toisen yhteystietoihin. Useimmat 8-vuotiaat pystyisivät selvittämään saman asian.
”Yleisön oli syytä nähdä viestit”
The Atlantic julkaisi jutussaan keskustelussa vaihdettuja viestejä. Goldberg sanoi BBC:lle, että julkaisupäätös syntyi sen jälkeen, kun Trumpin hallinto kiisti salaisen tiedon vuotamisen.
– Donald Trump sanoi, ettei mitään merkittävää tapahtunut. Tulsi Gabbard ja John Ratcliffe sanoivat, ettei salaisia tietoja vuotanut. Me olimme asiasta eri mieltä.
– Yleisön oli syytä nähdä viestit ja päättää itse, oliko näitä asioita järkevää jakaa Signal-keskustelussa.
Keskusteluryhmän viesteissä kerrottiin etukäteen esimerkiksi se, milloin operaatioon osallistuvat Yhdysvaltojen F-18-hävittäjät nousevat ilmaan, milloin ensimmäiset pommit pudotetaan huthi-kapinallisten kohteisiin ja milloin ohjuksia laukaistaan.
Myös puolustusministeri Hegseth kiisti myöhemmin, että kyse olisi ollut sotasuunnitelmista tai salaisesta informaatiosta.
Trump ilmaisi eilen tukensa Hegsthille ja sanoi tämän tekevän mahtavaa työtä.