Kun Donald Trumpin valinta presidentiksi vahvistui, saattoi kuulla miten samppanjapullojen korkit poksahtelivat kryptovaluuttoihin uskovien asunnoissa ja konttoreilla.
Bitcoinin kurssi ampaisi heti kaikkien aikojen ennätykseen, yli 75 000 dollariin. Trumpin tulevalta nelivuotiskaudelta odotetaan yleistä uskottavuuspotkua kryptovaluutoille.
– Siihen suuntaan kurssireaktiot viittaavat, sanoo Inderesin analyytikko Olli Koponen.
– Varmasti bitcoin ja muut kryptovaluutat muuttuvat kohti normalisoitumista tämän vaalituloksen myötä, sanoo osake- ja rahastovälittäjä Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju.
Trump on antanut kovia lupauksia
Ilma on sakeana lupauksia.
Vielä muutama vuosi sitten Trump piti kryptovaluuttoja huuhaana, mutta ääni kellossa on muuttunut.
Trumpin oikea käsi – tai yksi niistä – vaalikampanjassa oli Tesla- ja SpaceX-miljardööri Elon Musk, joka on kryptovaluuttojen kannattaja. Hän on puhunut voimakkaasti niiden edistämisen puolesta.
Trump on luvannut tehdä Yhdysvalloista koko maailman keskuksen bitcoinille ja muille kryptovaluutoille. Tähän hän on esitellyt kolme keinoa.
Yksi: valtio pitäisi hallussaan olevat bitcoinit itsellään, eli kasaisi niistä strategisen reservin. Valtio ei siis enää vaihtaisi esimerkiksi rikollisilta takavarikoituja bitcoineja dollareiksi. Tämä voisi vakauttaa kryptovaluuttoja.
Kaksi: Trump haluaa päästä eroon Gary Gensleristä, joka on Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomission (SEC) puheenjohtaja. Gensler on profiloitunut ahkerana kryptomarkkinoiden sääntelijänä.
Kolme: Trump haluaa, että bitcoinit louhittaisiin Yhdysvalloissa. Markkinat tuntuvat ottaneen tämän tosissaan. Isojen amerikkalaislouhijoiden kuten Riot Platformsin ja Mara Holdingsin kurssit ovat bitcoinin tavoin pompanneet ylöspäin.
Kukaan ei tiedä, toteutuvatko Trumpin teesit ja milloin. Mutta ilmassa on vähintään ilmapiirin tuntuva muutos.
Suomalainen kryptovälittäjä: ”Iso muutos”
Kryptovaluuttoja välittävässä suomalaisessa Kvarn X:ssä ei pompittu aamulla kattoon, vaikka vaalitulos povaa bisneksen kasvua.
– Markkina oli jo ennakoinut tätä. Tämä nyt vain vahvisti tunnelmat, sanoo Kvarn X:n sijoitusjohtaja Joonas Järvinen.
Muutos on ennen kaikkea poliittinen, Järvinen ennakoi.
– Tähän asti ei ole ollut tahtotilaa tehdä lainsäädäntöä tai päätöksiä, jotka tukisivat kryptotoimijoita. Nyt on odotettavissa iso muutos, mutta jää vielä nähtäväksi millä aikataululla se toteutuu.
Kryptovälittäjät ylläpitävät mielellään positiivista hypeä. Järvinen ei tee poikkeusta: hän uskoo, että 100 000 dollarin raja bitcoinin arvossa voi rikkoutua lähikuukausina.
Tosin myös talouslehti Forbesin haastattelemat toimijat antavat 15 prosentin mahdollisuuden sille, että näin käy vielä ennen vuodenvaihdetta – se on erittäin optimistinen lukema, kun muistaa miten riskialttiina kohteena bitcoinia on pidetty.
Riskipitoisesta marginaalirahasta kohti arkivaluuttaa?
Nykyisellään bitcoin on marginaalinen sijoitustuote, johon rahojaan laittavan pitää ymmärtää riskit ja tietää mitä tekee.
– Kyse ei ole keskivertosijoittajan sijoitus- tai säästämismuodosta, vaan keskimääräistä korkeamman riskin kohteesta. Se vaatii tavanomaista enemmän ymmärrystä, Nordnetin Oksaharju varoittaa.
Oksaharju ja Inderesin Koponen näkevät, että bitcoin on vielä kaukana euron kaltaisesta arkivaluutasta.
Sen taustalla ei ole vankkaa keskuspankkia, vaan vaihtuva määrä erilaista omistusta ja luottamusta. Pelko romahduksesta on paljon kouriintuntuvampi kuin vakiintuneella rahalla.
– Uskaltaisin sanoa, että toriparlamentissa valtaosa pitää bitcoinia yhä humpuukina tai vähintäänkin spekulatiivisena juttuna, Oksaharju sanoo.
Suomessa arkikäyttö on lähes olematonta. Maailmalla joissain maissa esimerkiksi kahvila- ja pikaruokaketjut hyväksyvät maksamisen bitcoinilla. Bitcoinia on aiemmin voinut käyttää myös Ferrarin tai Teslan ostamiseen.
Tämä voi Trumpin kaudella lisääntyä.
– On ollut puhetta siitä, että Trump voisi presidenttikutensa aikana höllentää regulaatiota ja tuoda kryptoja enemmän kansan ulottuville, Koponen sanoo.
Se voi puolestaan lisätä luottamusta kryptovaluuttoihin.
– Jos ne muuttuvat Yhdysvaltain johdolla yhä enemmän arjen maksuvälineeksi, niin uskallan myös nähdä sen skenaarion, että toriparlamentin mielipide muuttuu, Oksaharju sanoo.
Miksi bitcoin ja Trump vetoavat nuoriin miehiin?
Bitcoinissa ja muissa kryptovaluutoissa, kuten ”meemivaluutta” Dogecoinissa, on kyse jostain muustakin kuin vain digitaalisesta rahayksiköstä.
Nuoret miehet korostuivat Trumpin tukijoina, ja myös kryptomarkkinat ovat suurelta osin nuorten miesten temmellyskenttää. Yle raportoi toissapäivänä Pittsburghista nuorten miesten Trump-kannatuksesta:
Kryptovaluuttojen viehätys piilee Oksaharjun mukaan pohjimmiltaan lottovoiton kaltaisessa unelmassa.
– Siinä on tietty uutuudenviehätys ja nopean vaurastumisen mahdollisuus, hän sanoo.
Perinteinen osakesijoittaminen tai rahastosäästäminen vaatii jopa vuosikymmenien pitkäjänteisyyttä. Kryptoihin on piirretty toive, että vaurauteen voi päästä kiinni nopeammin ja pienemmillä summilla.
Kiinnostus riskisijoittamiseen korostuu miesten kohdalla. Mukaan sekoittuu trumpilaisuuden ja elonmuskilaisuuden kautta annos keskitetyn hallinnon vastustamista ja rahan voimaa, halua rikkoa instituutioiden rajoja, olla itsenäisiä ja jopa heittää läppää rahalla – tästä hyvä esimerkki on juuri bitcoinin vanavedessä hurjaan nousuun ampaissut dogecoin, joka on meemikoiralta nimensä saanut Muskin suosikki.
– Kyllähän bitcoin-sijoittajissa on paljon nuorehkoja itsetietoisia miehiä, jotka ehkä uskovat myös jonkinlaiseen muutokseen tai vastarintaan, Inderesin Koponen sanoo.
– En ole itse niin bitcoin-uskovainen, että osaisin tätä täysin määritellä. Mutta uskon, että Trumpin äänestäjien ja bitcoin-sijoittajien profiili on varmasti samantyyppinen.